Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Μάρτης γδάρτης


Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης λέει ο λαός μας, αναφερόμενος στις περιόδους βαρυχειμωνιάς που είναι ικανός να φέρει αυτός ο μήνας. Αντιγράφω από εδώ:

Απ’ τους μήνες ο Μάρτης είναι άστατος, γδέρνει τους ανθρώπους με την κακοκαιρία του και τους αναγκάζει να κάψουν και τα παλούκια της φράχτης τους, αφού σε τέτοια εποχή βρίσκονται στη σώσει (το τελείωμα) των καυσόξυλων. Είναι λοιπόν ο γδάρτης, ο παλουκοκάφτης. Θα έχετε ακούσει το μύθο της γριάς τσοπάνισσας,
Έλειπε, λέει, μια μέρα να τελειώσει ο Μάρτης. Άνοιξη τώρα πια, φανταζόταν, πως δεν είχαν ανάγκη τα πρόβατα της από την κακοκαιρία. «Πριτς! Μαρτάκη μ’ λέει η γρια κοροϊδευτικά. Τα ξεχειμώνιασα ‘γω τα κατσικάκια μ’!» Ο Μάρτης θύμωσε πολύ από την αυθάδεια της γριάς. Δανείστηκε μια μέρα από το Φλεβάρη και την έκαμε να κρυφτεί στο καβούκι της. Κρύφτηκε ποκάτω στο λεβέτι που τυροκομούσε κι εκεί μαρμάρωσε, ξεπάγιασε. Όπως μαρμάρωσε και το μπουλούκι τα πρόβατά της. Αυτά παθαίνει ο αυθάδης που καταδέχεται να κοροϊδεύει τους άλλους.
Από τότε και ύστερα έμεινε ο Μάρτης νάχει 31 ημέρες κι ο καημένος ο Φλεβάρης με 28, γι αυτό τον λένε και Κουτσοφλέβαρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις χειρότερες κακοκαιρίες που θυμάμαι στην περιοχή μου έχει γίνει Μάρτιο. Συγκεκριμένα στις 25-26/3/1998, είναι η μόνη φορά που θυμάμαι τόσα δέντρα πεσμένα στη γειτονιά μου. Τότε επίσης είχαν θαφτεί στο χιονί τα βουνά της Αθήνας και έπεσαν πυλώνες με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μεγάλο μπλακ-ουτ στην πρωτεύουσα και να μείνουν για δύο μέρες κλειστά τα σχολεία!

Φέτος λοιπόν ο Μάρτης φαίνεται αποφασισμένος να μας δείξει αυτό το άγριό του πρόσωπο. Δεν υπάρχει λόγος πανικού όμως, αφού κάτι τόσο δυνατό όσο αυτό που περιέγραψα παραπάνω δεν φαίνεται. Μην βιαστείτε όμως να βγάλετε τα ανοιξιάτικα από τη ντουλάπα και να φυλάξετε τα χειμωνιάτικα. Αφού μουλιάσαμε την πρώτη του βδομάδα από τις βροχές, ακολουθεί το κρύο. Για τη νότια Ελλάδα ειδικά, ο Μάρτιος πάει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για το φετινό χειμώνα, που ήταν εξαιρετικά ήπιος και όλα δείχνουν ότι έρχεται η πιο κρύα περίοδος του χειμώνα στις καθυστερήσεις!

Για την Αττική συγκεκριμένα η πτώση της θερμοκρασίας θα αρχίσει από το Σάββατο με τον βοριά να φρεσκάρει και από την Κυριακή θα γίνει αισθητή, ενώ φαίνεται να διαρκεί περίπου μία εβδομάδα με εξάρσεις. Οι κορυφές γύρω από την Αθήνα θα ασπρίσουν ενώ δεν αποκλείεται για λίγο νιφάδες να δουν και τα βόρεια προάστια..

Κλείνοντας δεν μπορώ να μην μνημονεύσω ένα Μάρτιο με παντελώς διαφορετικό πρόσωπο, ο Μάρτιος του 2001 που είχε αποφασίσει να μας πάει κατευθείαν στο καλοκαίρι και τις παραλίες, παρακάμπτοντας τον Απρίλιο και το Μάιο. Η θερμοκρασία είχε σπάσει ρεκόρ και είχε ξεπεράσει ακόμα και τους 30 βαθμούς σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια σε όλους!

12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα
    Όπως τα λες είναι...μια βδομάδα τώρα έχουμε μουλιάσει από την βροχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έβρεξε και σήμερα εδώ!

      Ευχαριστώ για το σχόλιο, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Ας μην ξεχνάμε πως φέτος δεν έχει κάνει χειμώνα, οπότε μπορεί να μας επιφυλάσσει τουλάχιστον μια κακοκαιρία με κρύο (και γιατί όχι;; ίσως και χιόνια) Καλό βράδυ και καλό μήνα, αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι Πέτρα!

      Καλό βράδυ και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  3. Καλημερα φιλε μου!
    Οντως ειναι αστατος μηνας!
    Για να δουμε που θα μας βγαλει!
    Να εισαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει δε θέλει θα έρθει και η άνοιξη κάποια στιγμή χιχι!

      Καλό βράδυ και καλά να περνάς Κική! :)

      Διαγραφή
  4. Άσε βρε Γιώργο με αυτές τις βροχές έχω γίνει πάπια! Άντε να μπει κανονικά η Άνοιξη γιατί με κούρασε ο Χειμώνας! (αν και είμαι κορίτσι του χειμώνα)
    Φιλιά! Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι από βροχές έχουμε μουλιάσει!

      Καλό Σ/Κ να έχεις και εσύ Μαρία! :)

      Διαγραφή
  5. Απαπαπαπαααααααααα! Γιώργο μου, καλά το είχα μυριστεί και μάζεψα ότι ξύλα μας είχαν απομείνει για το τζάκι, γιατί πετρέλαιο ούτε αυτό τον μήνα μας παίρνει να βάλλουμε! :(
    Όχι! να μη χιονίσει στα βουνά γύρω απ΄την Αθήνα γιατί πάλι το βουνό "μου" θα τη πληρώσει και δεν αντέχω άλλη ταλαιπωρία άσε που μας έφαγε και η υγρασία!
    Μερσί πάντως για την ενημέρωση!
    ΑΦ! και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου υπομονή μία εβδομάδα, μετά φαίνεται ότι μπαίνουμε οριστικά στο δρόμο της άνοιξης!

      ΑΦ και καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  6. Άστα Γιώργο,έχω ψοφήσει από το κρύο και μετράω τις μέρες του Μαρτίου σαν τον καταδικασμένο σε θάνατο που μετράει τις μέρες που του έχουν απομείνει στον μάταιο τούτο κόσμο.χα,χα,χα
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θύμισες τώρα, τότε που ήμουν φαντάρος και μέτραγα τις μέρες για την απόλυση! Εκείνες βέβαια ήταν περί τις 250, ενώ για το χειμώνα 7 άντε 10 και σήμερα!

      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή

Blogs..