Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

10 χρόνια μετά..

Σαν σήμερα, δέκα χρόνια πριν, έληγε μία κακοκαιρία που έστρωσε το χιόνι στο κέντρο και τα νότια της Αθήνας δέκα χρόνια μετά.. Αντιγράφω από τη σελίδα μου..

10 χρόνια μετά - Χιονιάς Πέμπτη 3 έως Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2002: Όταν έμπαινε το 2002 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι πριν καλά καλά τελειώσουν οι γιορτές, η Αθήνα θα ντυνόταν στα λευκά μετά από 10 χρόνια (Φεβρουάριος 1992). Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2002, η μέρα ξεκινάει με σχετική ψύχρα και γρήγορα σημειώνονται λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από το απόγευμα ο καιρός επιδεινώνεται, η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή πτώση και τα φαινόμενα γενικεύονται με χιόνια σε όλα τα ορεινά και βροχή-χιονόνερο στα πεδινά. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν μέχρι και τα βόρεια προάστια και τα μεσάνυχτα θα βρουν άσπρα όχι μόνο τα ορεινά αλλά και τα περισσότερα βόρεια προάστια. Μετά τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αλλά με το ξημέρωμα της Παρασκευής θα έχουμε νέα υποτροπή του καιρού και οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν μέχρι τη θάλασσα! Τα φαινόμενα συνεχίστηκαν καθ'όλη τη διάρκεια της Παρασκευής με μεγάλα όμως διαστήματα βελτίωσης. Οι προγνώσεις κάνουν λόγω για σταδιακή παύση των φαινομένων από το βράδυ. Ο καιρός, και ειδικά αυτός της Αττικής, όμως έχει τους δικούς του νόμους. Αργά το απόγευμα θα σημειωθεί νέα υποτροπή του καιρού με ισχυρότατες χιονοπτώσεις ακόμα και εδώ στο Παλαιό Φάληρο! Το βράδυ θα βρει το Παλαιό Φάληρο (όπως και το κέντρο της Αθήνας) διαφορετικό. Ναι, 10 χρόνια μετά ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΡΩΝΕΙ!!! Μια ακόμα υποτροπή τα ξημερώματα του Σαββάτου θα κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Το Παλαιό Φάληρο, το κέντρο, όλη η Αθήνα θα ξυπνήσει λευκή! 5-10 πόντοι χιόνι στο Παλαιό Φάληρο!!!! Το θερμόμετρό μου θα δείξει -0,8oC, μία από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχω καταγράψει. Οι μικροϋποτροπές του καιρού θα συνεχιστούν, με τα φαινόμενα όμως να είναι εντονότερα στα βόρεια, τα ανατολικά και τα ορεινά του νομού που θα θαφτούν στο χιόνι. Οι προγνώσεις μιλούν ξανά για βελτίωση από το βράδυ. Αμ δε! Ο καιρός θα τις στείλει για μία ακόμα φορά! Οι υποτροπές θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (Θεοφάνεια) οπότε και θα έχουμε το αποκορύφωμα με ισχυρότατες χιονοπτώσεις εκ νέου σε όλο το νομό που θα ασπρίσουν ξανά ακόμα και το Παλαιό Φάληρο (πασπάλισμα)! Τα φαινόμενα θα πάψουν οριστικά από το βράδυ της Κυριακής αλλά ο παγετός και η χιονόστρωση θα επιμείνουν. Το λιώσιμο των χιονιών θα αρχίσει από την Δευτέρα μαζί με, γενικευμένη πια, άνοδο της θερμοκρασίας. Κάθε χιονιάς που φέρνει το χιόνι στο κέντρο της Αθήνας είναι ιστορικός, όμως η πρωτοφανής διάρκεια (4 μέρες), που έφερε απίστευτα ύψη χιονιού στα βόρεια, ανατολικά και ορεινά του νομού Αττικής, του συγκεκριμένου χιονιά, τον κατατάσσουν σίγουρα σε έναν από τους χειρότερους που έχουν πλήξει την Αθήνα τον τελευταίο αιώνα...
 Η δεκαετία που ακολούθησε ήταν τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, το έστρωσε άλλες 4 φορές από τότε, τις δύο φορές ολικώς και τις άλλες δύο μερικώς. Η τελευταία μάλιστα μόλις 10 μήνες πριν (8-9/3/2011). Χθες γιορτάσαμε την επέτειο με ένα από τα ισχυρότερα χαμηλά της 7ετίας..


..το οποίο έκανε ρεκόρ πίεσης στο μετεωρολογικό σταθμό που έχω από το 2005 με 982,0mb αλλά και ένα από τα ισχυρότερα ξεσπάσματα νοτιά με ρεκόρ ριπής στα 80,5km/hr..

  

..από βδομάδα (Τρίτη-Πέμπτη κυρίως) τα χιόνια θα επιστρέψουν στα βουνά και τα βόρεια της Αθήνας. Καλά να είμαστε να τα δούμε ξανά και πιο νότια, ας ελπίσουμε σε λιγότερο από δέκα χρόνια!

4 σχόλια:

  1. Ομολογώ πως με ξάφνιασε η αναρτησή σου και πολύ μάλιστα....Δέκα χρόνια ακριβώς πριν...28 Οκτωμβριου έχουμε μπει στο καινούργιο μας σπίτι...ημιτελές το μισό...Μας βρίσκουν τα χιόνια απροετοίμαστους... Ούτε το καλοριφέρ να μην δουλεύει...Πάνω απο ένα μέτρο χιόνι έξω...αποκλεισμένοι , χωρίς προμήθειες, χωρίς ρεύμα για 3 ολόκληρες ημέρες καθώς ένα δέντρο έχει πέσει στα καλώδια και με υπεράνθρωπες προσπάθειες τελικά αποκαθιστούν την βλάβη...
    Όμως δεν μας άφησαν οι καινούργιοι μας φίλοι...
    Με τα αγροτικά μας έφερναν προμήθειες...Ακόμα
    και ξύλα για το τζάκι...
    Πραγματικά αυτός ο Χειμώνας...μου έχει μείνει αξέχαστος...οτιδήποτε έζησα απο εκεί και πέρα απο κακοκαιρία ήταν λίγο και ανάξιο λόγου!

    Να λοιπόν που τα αρχεία έχουν μεγάλη αξία!!!
    Τα φιλιά μου και να έχεις ένα όμορφο
    Σαββατόβραδο :)

    υγ...αν χιονίσει τελικά μόνο εδώ...θα σου στείλω ένα βαρέλι να έχεις και εσύ να μη
    μείνεις με το παράπονο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεβίνα τρομερή εμπειρία! Την ίδια στιγμή που το χιόνι φέρνει χαρά σε κάποιους, σε άλλους φέρνει ταλαιπωρία. Εδώ 2-5 πόντους είχε στρώσει, αλλά τη δικαιολογία για να κάνω κοπάνα από το φροντιστήριο τη βρήκα χεχε!

    Καλό Σαββατόβραδο και εσένα! :)

    Υ.Γ. περιμένω το βαρέλι, αν και με βλέπω να μην αντέχω και να παίρνω ούτως ή άλλως τα βουνά χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή αρχή φίλε Γιώργο! Θα είμαι τακτικός αναγνώστης και εγώ πλέον... Το ιστολόγιό σου θα τοποθετηθεί στα "φιλικά ιστολόγια" και στο δικό μου έτσι ώστε να ενημερώνομαι αυτόματα για κάθε νέα σου ανάρτηση!
    Καλή Χρονιά, Γιάννης-Λουτράκι
    www.meteojohn71.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Γιάννη, σε έβαλα και εγώ στα φιλικά ιστολόγια!

    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogs..