Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Έκλειψη ηλίου 20/3 και Εαρινή ισημερία

Έκλειψη ηλίου θα λάβει χώρα το πρωί της 20/3 (ώρα Ελλάδος), η έκλειψη αυτή θα είναι ολική σε περιοχές του βορείου Ατλαντικού κοντά στον Αρκτικό κύκλο, όπως τα Νησιά Φερόε και το Σβάλμπαρντ, προσφέροντας ένα μοναδικό και πολύ σπάνιο θέαμα. Αρκετά εντυπωσιακή όμως θα είναι και σε Γροιλανδία, Ισλανδία, Βρετανικές νήσους, Σκανδιναβία όπου θα 'χαθούν' τα 3/4 ή και περισσότερο του ηλιακού δίσκου, οπότε θα είναι αισθητή η μείωση του φωτός μέσα στην ημέρα. Στη χώρα μας δε θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε κάτι τόσο εντυπωσιακό, καθώς θα 'χαθεί' περίπου το 1/3 του ηλίου, οπότε δε θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, παρά μόνο αν παρατηρηθεί ο ήλιος με ειδικά γυαλιά ή φίλτρα. Μία έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν, κατά την κίνησή τους, τύχει η σελήνη, ο μοναδικός μας φυσικός δορυφόρος, να περάσει ακριβώς ανάμεσα από τη γη και τον ήλιο, ρίχνοντας τη σκιά του στη γη, όπως το χέρι μας ρίχνει τη σκιά του στο πρόσωπό μας αν το βάλουμε ανάμεσα στο κεφάλι μας και τον ήλιο. Επειδή όμως η γη είναι πολύ μεγαλύτερη της σελήνης, η σκιά της δεύτερης πέφτει μόνο σε μία πολύ μικρή έκτασή της, που έχει τη σπάνια τύχη να παρατηρήσει μία ολική έκλειψη ηλίου, βαθύ σούρουπο και αστέρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολύ περισσότερες περιοχές όμως έχουν την ευκαιρία να δουν μερική έκλειψη, σε αυτές φτάνει μόνο η λεγόμενη παρασκιά. Πιο συγκεκριμένα για την Αθήνα, οι ώρες της έκλειψης της 20/3 (ώρα Ελλάδας):

Έναρξη: 10:45 π.μ. (η σελήνη αγγίζει τον ηλιακό δίσκο)

Μέγιστο: 11:44 π.μ. (περίπου το 1/3 του ηλιακού δίσκου καλύπτεται από τη σελήνη)

Λήξη: 12:50 μ.μ.

Πηγή-Πιο αναλυτικά εδώ.

!!ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ ΓΥΜΝΟ ΜΑΤΙ Η ΚΙΑΛΙΑ Η ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ !!ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Η έκλειψη αυτή έχει και μία ακόμα ιδιαιτερότητα, γίνεται λιγότερο από 24 ώρες πριν την Εαρινή Ισημερία, η οποία θα σημειωθεί στις 44 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 21/3. Ισημερίες είναι οι δύο στιγμές μέσα στο έτος (η άλλη η Φθινοπωρινή) κατά τις οποίες οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες στον ισημερινό της γης ενώ η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια παντού. Για το ημισφαίριό μας (βόρειο), είναι η αστρονομική αρχή της Άνοιξης και μπορούμε να πανηγυρίσουμε την κυριαρχία του φωτός επί του σκότους για 6 μήνες, μέχρι την άλλη ισημερία. Μία τέτοια κοσμική σύμπτωση, να τύχουν τόσο κοντά αυτά τα δύο φαινόμενα, συμβαίνει 1-2 φορές τη δεκαετία. Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της 20/3/2034, οπότε και θα έχουμε στις 12 το μεσημέρι κορύφωση μερικής έκλειψης ηλίου στην Αθήνα και στις 3 το μεσημέρι Εαρινή ισημερία!

Να σημειωθεί τέλος ότι, η επόμενη έκλειψη που θα γίνει ορατή από την Ελλάδα θα είναι ολική αλλά σεληνιακή, τα ξημερώματα της 28/9/2015 το φεγγάρι θα 'χαθεί' στη σκιά της γης.

Blogs..