Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Πότε χτυπάνε καμπανάκια..

Καλό μήνα σε όλους!


Αποφάσισα να τον ξεκινήσω διαφορετικά. Μετά και την τελευταία δυσάρεστη εμπειρία, λέω κάτι θετικό πρέπει να βγει, οπότε θα καταγράψω εδώ μερικά σημεία που θεωρώ ότι είναι 'καμπανάκια' σε οποιαδήποτε σχέση με άλλο άτομο, προς γνώσιν.

Καταρχάς να επισημάνω ότι δεν τα βάζω ως αυστηρά κριτήρια ενός ατόμου. Τα πράγματα όταν μιλάμε για ανθρώπους είναι πολύ πιο πολύπλοκα από το άσπρο-μαύρο, οπωσδήποτε χρειάζεται χρόνος, ασφαλώς όλοι έχουμε τις κακές μας στιγμές, όμως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και όταν κάτι γίνεται ξανά και ξανά, ε, εκεί αρχίζει να γίνεται περίεργο. Σε κάθε περίπτωση, όπως θα αναφέρω και στη λίστα, ο τελευταίος κριτής είναι τα ίδια μας τα συναισθήματα.

1. Υπερβολικά θετικά σχόλια: Ναι, το να είναι ευγενικός κάποιος ασφαλώς δεν είναι κακό, άντε να είναι και διαχυτικός από το χαρακτήρα του. Ναι μπορεί να υπάρξει εξ'αρχής καλή χημεία μεταξύ δύο ατόμων. Όταν όμως σε εκθειάζει ενώ καλά καλά δε γνωρίζεστε ή μετά από μία εβδομάδα που μιλάτε σου επαναλαμβάνει πόσο απαραίτητος του είσαι ή/και σε ταράζει στα γλυκόλογα, τότε κάτι δεν πάει καλά.

2. Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα: Όλοι μπορεί κάποιες φορές να αλλάξουμε γνώμη ή πάνω στα νεύρα μας ή σε μία κακιά στιγμή μπορεί να πούμε ή να κάνουμε άσχημα πράγματα. Όταν όμως από εκεί που σε σκέφτεται συνέχεια του είναι αδύνατον έστω και στο τηλέφωνο να μιλήσετε ή από το πιο γλυκό άτομο που έχει γνωρίσει που του είναι πολύτιμο γίνεσαι ένα κακό άτομο που θα σε καταγγείλει στην αστυνομία και αυτές οι αντιφάσεις γίνονται συχνό φαινόμενο, τότε το πράγμα ξεφεύγει..

3. Οι απαιτήσεις σου είναι πάντα λάθος: Ζητάς κάτι ή λες αυτό δε μου άρεσε ή αυτό με ενόχλησε. Η αντίδρασή του είναι να σου πει για το πόσο ευαίσθητος ή υπερβολικός ή παράλογος είσαι ή ότι το έκανε από ενδιαφέρον ή για την απίστευτη κίνηση, για το πόσο αγχωμένος είναι, το πόδι του που πονάει, τα οικογενειακά του προβλήματα και πάει λέγοντας. Ως δια μαγείας το θέμα στράφηκε σε αυτόν και καμία διάθεση να ασχοληθεί πραγματικά με αυτό που είπες, κατά πάσα πιθανότητα η συμπεριφορά του θα αλλάξει λίγο η καθόλου. Αυτό είναι χειρισμός ανεξαρτήτως από την αλήθεια του εκάστοτε ισχυρισμού. Σε κάθε υγιή σχέση έχεις το δικαίωμα να ζητάς κάτι ή να λες αυτό δε μου αρέσει. Τελεία. Την πρώτη φορά όντως κάτι του έτυχε ή δεν το κατάλαβε, τη δεύτερη είμαστε καλοί και δίνουμε ευκαιρίες, την τρίτη υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές.

4. Η γλώσσα πάει ροδάνι.. στα δικά του: Δε σταματάει να μιλάει για τα δικά του, μόλις όμως αρχίσεις να λες δικά σου η γλώσσα του ξαφνικά δένεται ή έχει μία επείγουσα δουλειά ή είναι κουρασμένος.

5. Ο χρόνος και ο χώρος του ανήκουν: Εμφανίζεται όποτε και όπως θέλει αυτός, όταν και όπως θέλεις εσύ όμως ποτέ δεν μπορεί. Αυτός μπορεί να έχει όσο χρόνο θέλει, αν ζητήσεις όμως εσύ χρόνο τότε δεν μπορεί να αντέξει μακριά σου. Και πολλά άλλα που δείχνουν ότι περνιέται για το κέντρο του κόσμου που όλοι οι άλλοι γυρίζουν γύρω του και στο ρυθμό του..

6. Εγώ που έκανα τόσα, τι θα κάνεις χωρίς εμένα..: Μουτρώνει, δεν απαντά, σου βαράει την πόρτα στα μούτρα, απειλεί ότι θα φύγει, σου λέει ότι είσαι εσύ ο αχάριστος μετά από τόσο που έκανε για εσένα και να δούμε πώς θα τα βγάλεις πέρα μόνος σου. Όλα αυτά είναι συναισθηματικοί εκβιασμοί και σκοπός του είναι να λυγίσεις και να του δώσεις αμαχητί αυτό που θέλει. Και όσες φορές πέφτεις σε αυτή την παγίδα, τόσο πιο συχνά θα τη στήνει. Μόνο που σε μία υγιή σχέση οι άνθρωποι επικοινωνούν, δε στήνουν ξόβεργες..

7. Κάτι δεν κολλάει: Και ξαφνικά κάτι δεν κολλάει σε αυτά που λέει. Όσο καλός ψεύτης και αν είναι κάποιος, κάποια στιγμή το ψέμα αποκαλύπτεται. Όλοι μπορεί να μπερδευτούμε κάποια στιγμή. Όταν όμως παρουσιάζεται αρκετές φορές έλλειψη συνοχής ή ασάφεια ή αντιφάσεις σε αυτά που λέει ή/και κάνει κάποιος, τότε μάλλον κάποια συγγένεια με τον Πινόκιο έχει!

8. Παράδοξη οικειότητα: Η οικειότητα και οι εμπιστοσύνη αναπτύσσονται σταδιακά και σίγουρα δεν θα μας τα εμπνεύσει το κάθε άτομο στον ίδιο βαθμό. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που χρειάζεται να προβληματίσουν. Όταν λέει ή ρωτάει πολλά ενώ γνωρίζεστε λίγες μόνο μέρες. Όταν εκεί που δεν πολυενδιαφέρεται να ακούει τα δικά σου, για κάτι συγκεκριμένο ρωτάει λεπτομέρειες (μπορεί να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του μετά). Ή όταν λέει την ιστορία της ζωής του μέσω internet, αποφεύγει όμως συνεχώς την προσωπική γνωριμία ή να σου δείξει το σπίτι του ή την καθημερινότητά του. Ναι, όλα θέλουν το χρόνο τους, αν όμως κάποιον τον ενδιαφέρει κάτι περισσότερο από το να περνάει την ώρα του με κουβεντούλα, σταδιακά θα σε βάλει στη ζωή του, το να επικοινωνεί διαρκώς αλλά μόνο από απόσταση, είναι ύποπτο.

9. Προβλήματα μνήμης: Όλοι μπορεί να ξεχαστούμε κάποιες στιγμές. Αυτός όμως κατά έναν μαγικό τρόπο ξεχνάει πάντα όταν τον βολεύει. Υποκατηγορία αξιοσημείωτη αυτής τη περίπτωσης, ξεχνάει από καλοσύνη. Εσύ όμως θέλεις να συζητήσετε εκείνη τη διαφωνία που είχατε, όχι να ακούσεις μόνο ένα, ουου, τώρα αυτό, σιγά το πράμα, πάει, το ξέχασα! Φίλε, αν δεν το ξέρεις, υπάρχουν βιταμίνες για την βελτίωση της μνήμης!

9. Το εσωτερικό καμπανάκι: Τελευταίο αλλά σημαντικότερο από όλα. Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Διότι ανεξάρτητα από τα παραπάνω σημάδια ή οποιαδήποτε άλλα, εμείς ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι ένα άτομο για εμάς, πώς νιώθουμε απέναντί του και σε τι απόσταση νιώθουμε άνετα να το κρατάμε. Και έχουμε δικαίωμα να επιλέξουμε, χωρίς κανένας να μας δημιουργεί ενοχές. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κακά άτομα που δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των επιλογών μας, κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να μας προκαλεί ενοχές. Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και ίσοι απέναντί του, Αυτός μας δίνει όσα χρειαζόμαστε και εκεί έξω θα υπάρξουν άνθρωποι που θα μας αγαπήσουν για αυτό που είμαστε και θα κάνουμε αρμονικές σχέσεις χωρίς να χρειάζεται να αναρωτιόμαστε συνεχώς αν είναι σωστά τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας.

Αυτά είναι προσωπικές μου σκέψεις και απόψεις που είπα να μοιραστώ, χαρά μου θα είναι αν φανούν χρήσιμες σε κάποιον.

Καλό μήνα και πάλι και καλά να περνάτε!


Blogs..