Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Σήμερα γάμος γίνεται

Μην τρομάζετε, δεν παντρεύομαι, χιουμοριστικός είναι ο τίτλος χαχα!

Ήρθε η ώρα όμως για εκείνες τις σκέψεις περί γάμου που "χρωστάω". Πριν τις πω όμως, θέλω να πω δύο πράγματα πρώτα.

Πρώτον, θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για τα όμορφα σχόλιά σας στην προηγούμενη ανάρτηση και ειδικά για τα λόγια που έγραψα στο τέλος. Είναι σημαντικό για μένα, δεν κρύβω ότι τα συγκεκριμένα αγχώθηκα λίγο να τα γράψω, γενικά δεν είμαι καλός στο να εκφράζομαι συναισθηματικά, έτσι γεννήθηκα, οπότε μου δίνετε ώθηση και σας ευχαριστώ και πάλι!

Δεύτερον, το σκέφτηκα πολύ για γράψω για αυτό το θέμα, δεδομένου αυτού που έγραψα από πάνω, ότι στα συναισθηματικά θέματα δεν τα πολυκαταφέρνω και τις σχέσεις μου με το αντίθετο φύλο τις ένιωθα πάντα "ανάπηρες". Στου κρεμασμένου το σπίτι λοιπόν μιλάνε για σκοινί; Καιρό όμως έχω να γράψω γενικά "αμπελοφιλοσοφίες", το πήρα απόφαση, θα προτιμήσω όμως να μην πω πολλά και να το δέσω και μουσικά..

-----

Τόσο στο γάμο που σας είπα ότι πήγα, όσο και στο γάμο της αδερφής μου πριν ενάμιση χρόνο υπήρχε ένα αλλαλούμ για τις ετοιμασίες. Ομολογώ ότι δεν μπορούσα να το καταλάβω πλήρως. Προς τι το τόσο άγχος να είναι όλα στην εντέλεια; Μήπως οι καλεσμένοι έρχονται στο γάμο προς αναζήτηση ατελειών; Δεν ξέρω αν θα παντρευτώ ποτέ, εδώ ούτε τον εαυτό μου δε μπορώ να φροντίσω καλά καλά, αν γίνει όμως θα γίνει γιατί προέκυψε στην πορεία της ζωής, γιατί δύο άτομα επιλέξαμε συνειδητά να μοιραστούμε κάποια πράγματα, μέρος του χρόνου και της ψυχης μας, και ως κάτι τέτοιο σκέφτομαι και την τελετή, δύο άτομα να γιορτάζουν αυτή τους την ένωση μαζί με φίλους-συγγενείς που θα μοιραστούν αυτή τη χαρά. Προς τι λοιπόν οι επιδείξεις και οι φιγούρες; Δε λέω να μην τηρηθούν οι συμβολισμοί και τα έθιμα, μα δε χρειάζονται πολλά για να γίνει αυτό, η νύφη μπορεί να φοράει ένα όμορφο νυφικό, χωρίς απαραίτητα να είναι μάρκας.

Μήπως, λέω μήπως, αυτά που έγραψα, η υπερβολική ανάγκη για επίδειξη και εντυπωσιασμό των άλλων υπάρχει για να καλύψει την αναπαρξία της ουσίας της ένωσης δύο ανθρώπων; Μήπως γιατί ο γάμος έγινε για να μη γκρινιάζουν οι γονείς για το πότε θα δουν το παιδί τους παντρεμένο και εγγονάκια; Ή μήπως για να καλύψουν κτητικότητες, απωθημένα και άλλα κρυμμένα συναισθήματα που δεν κάνουν και απόλυτα ειλικρινή την ένωση αυτή; Για μένα καλύτερα να μην παντρευτεί ποτέ κάποιος παρά να το κάνει για να κάνει το χατίρι κάποιων άλλων ή χωρίς να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τις ανάγκες του, μετατρέποντας το σύντροφό του σε ανταγωνιστή ή σε οθόνη προβολής καταπιεσμένων συναισθημάτων-τάσεων. Διότι όσο εντυπωσιακή και αν είναι η τελετή, στην πορεία η αλήθεια θα φανεί, μέσα από τα τόσα διαζύγια ή τους δυστυχισμένους γάμους και τα παιδιά που καταλήγουν στον αλκοολισμό, τα ναρκωτικά και άλλες αυτοκαταστροφικές συνήθειες..

Κλείνω με ένα τραγούδι ενός αγαπημένου τραγουδιστή που περιγράφει ακριβώς αυτού του είδους τις σχέσεις πεδία μάχης:


Καλά να περνάτε όλοι!

Υ.Γ. Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές απόψεις μου και μόνο, ο αντίλογος βέβαια είναι ευπρόσδεκτος.

22 σχόλια:

  1. Θέλω να πιστεύω πως οι περισσότεροι δεν παντρεύονται επειδή το θέλουν οι άλλοι και ούτε παντρεύονται για τις δεξιώσεις και τα πανηγύρια...τώρα το πως οι περισσότεροι γάμοι καταντούν να είναι για τα πανηγύρια, είναι άλλο,πολύ μεγάλο θέμα!.
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να είναι έτσι και εγώ να έχω πέσει στις ειδικές περιπτώσεις!

      Καλή υπόλοιπη μέρα!

      Διαγραφή
  2. Ο γάμος είναι πολύ όμορφο μυστήριο από την στιγμή που το θέλεις και το αισθάνεσαι πραγματικά Γιώργο.
    Αφήνεις όλους τους άλλους απέξω με έναν παντρεύεσαι.
    Εκεί που χαλάει το όλο θέμα και γίνεται κουραστικό και άθλιο είναι όταν ο γάμος γίνεται για να γίνει.
    Οταν παντρεύτηκα με τον άντρα μου εκείνη την ώρα ήμασταν εκείνος και εγώ τίποτα άλλο και κανείς άλλος.
    Το ζήσαμε το χαρήκαμε και είναι μοναδικό συναίσθημα.
    Μετά ένα πολύ όμορφο τραπέζι σε μια ταβερνούλα με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους που ήταν σαν εκδρομή.
    Ολα τα άλλα είναι περιττά!
    Προσωπική μου άποψη πάντα.
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με αυτά που λες, ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  3. καλημερα φιλε μου.
    κι εγω θελω να πιστευω πως οι περισσοτεροι παντρευονται επειδη το θελουν οι ιδιοι. για κανεναν αλλο λογο.
    τωρα οσον αφορα τις επιδειξεις που πολλοι κανουν νομιζω πως το κανουν επειδη ετσι εχουν μαθει να ειναι στη ζωη τους. εννοειτε φυσικα πως ειναι περιττα ολα αυτα. η ουσια ειναι μια και ειναι τα λογια στην εκκλησια. τιποτε αλλο. και η αγαπη των ανθρωπων που χαιρονται με τους νεονυμφους φυσικα.

    να εισαι καλα! καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι εγώ να έχω πέσει στις ειδικές περιπτώσεις! Συμφωνώ ότι τις συμπεριφορές τις μαθαίνουμε από το περιβάλλον που μεγαλώσαμε, είτε διότι μην ξέροντας ως παιδιά αυτό είδαμε αυτό αντιγράψαμε είτε διότι από υπερβολική αδυναμία-υπερπροστασία οι γονείς μας τις επέτρεψαν. Έχεις δίκιο και για την εκκλησία, ξέχασα να το αναφέρω, ότι και εκεί το θέμα είναι να μπει κάποιος στην ουσία αυτού που γίνεται. Ευχαριστώ που το ανέφερες και για το σχόλιο!

      Καλή υπόλοιπη μέρα και να είσαι καλά και εσύ!

      Διαγραφή
  4. Γιώργο μου καλημέρα
    Θέλω να πιστεύω ότι όταν δύο άνθρωποι αποφασίζουν να παντρευτούν είναι επειδή το θέλουν και όχι για τις δεξιώσεις και τα περιττά. Εκεί νομίζω παίζει ρόλο το συγγενικό περιβάλλον που συνεμπαίνει και δεν αφήνει το ζευγάρι να χαρεί αυτή τη στιγμή όπως εκείνο θέλει.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι εγώ να έχω πέσει στις ειδικές περιπτώσεις, το περιβάλλον όμως κάποιες φορές είναι αρκετά πιεστικό νομίζω..

      Καλή υπόλοιπη μέρα!

      Διαγραφή
  5. Γιώργο καλημέρα, ταυτίζομαι πλήρως με την απλή και ξεκάθαρη άποψή σου....ο γάμος είναι η κοινωνικά αποδεκτή ένωση δύο ανθρώπων και ένα ιερό μυστήριο της Ορθόδοξης πίστης. Τώρα το πως έχουμε καταφέρει αυτό το χαρμόσυνο γεγονός και τον εορτασμό του να τον αναγάγουμε σε Χολυγουντιανή υπερπαραγωγή με δεξιώσεις σε κτήματα και υπερπολυτελή Ξενοδοχεία, σαμπάνιες, δεκαώροφες τούρτες, επώνυμες μπομπονιέρες, σινιέ κοστούμια και, νυφικά, προσκλητήρια κλπ αυτό είναι θέμα της στρεβλής νεοελληνικής κουλτούρας που έχει επενδύσει στο "φαίνεσθαι" έξω από κάθε λογική και πραγματικότητα.......χαίρομαι που πολλά νέα ζευγάρια έχουν ήδη αντιληφθεί τη ματαιότητα των παραπάνω και επιλέγουν για το γάμο τους απλές τελετές σε μικρά εκκλησάκια, χειροποίητες απλές μπομπονιέρες και γλέντι σε σπίτια ή ταβερνούλες με λίγους και καλούς στενούς φίλους και συγγενείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνούμε και ευχαριστώ πολύ για το τόσο μακροσκελές σχόλιο!

      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  6. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, Γιώργο. Έτσι ακριβώς όπως τα λες. Για μερικούς τα πάντα λειτουργούν και ε ί ν α ι βιτρίνα. Για κάποιους κι η κοπέλα που έχουν δίπλα τους ως βιτρίνα λειτουργεί, να παίρνουν πόντους. "Δίπλα μου θα είναι γυναίκα, θα είναι θηλυκό" "θα ντύνεται έτσι, αλλιώς κι αλλιώτικα". True story και πολύ πρόσφατη μιας γνωστής μου. Όταν υπάρχουν τέτοια μυαλά εκεί έξω, δεν μπορεί να με ξαφνιάσει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνούμε. Έτσι όπως τα λες είναι για την βιτρίνα και όντως υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις που κάποιοι έχουν όμορφες-εντυπωσιακές κοπέλες δίπλα τους για αυτό το λόγο. Ευχαριστώ για το σχόλιο και εύχομαι να πάνε όλα καλά με τη γνωστή σου!

      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  7. Μετά από δυο γάμους... και μια και ο μικρός μας γιος έχει και την ηλικία σου, μπορώ να σου πω, πως για τα "πετύχει" ένας γάμος, θέλει πολύ πολύ δουλειά, φροντίδα απ΄τις δυο πλευρές και πάνω απ' όλα θέλει Αγάπη, γιατί ο έρωτας πολύ γρήγορα κάνει φτερά, γι αυτό και είναι φτερωτός... όσο για το τσίρκο των δεξιώσεων, συμφωνώ μαζί σου!
    Το τραγούδι του αγαπημένου Μητροπάνου, δεν μου είπε και πολλά, γιατί ξέρω πως ο ίδιος είχε έναν πολύ ευτυχισμένο γάμο!

    ΑΦ! πολλά πολλά... και ότι είναι να έρθει θε να ρθεί αλλιώς, καλύτερα μόνοι! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως παντρεμένη όντως η δική σου γνώμη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αν και εκτός τις εκφράσου και της Λυσίππης για τις υπόλοιπες δεν γνωρίζω. Συμφωνώ ότι χρειάζεται φροντίδα και δουλειά, αρκεί να γίνεται αυτό γιατί το θέλει κάποιος, όχι ως καταναγκαστικό έργο. Χαίρομαι που συμφωνείς για τις δεξιώσεις. Για το Μητροπάνο δεν ξέρω, μπορεί να μην αναφερόταν στον εαυτό του. Και βέβαια συμφωνώ στην τελευταία γραμμή.

      Πολλά ΑΦ!

      Διαγραφή
  8. Δεν έχεις άδικο σε όσα σκέφτεσαι... για μένα όμως το θέμα μάλλον έχει να κάνει με τη λεγόμενη "χρυσή τομή". Οι οικογένειες (οι απόψεις και οι υποχρεώσεις τους) μπαίνουν όντως στη μέση και είναι πραγματικά δύσκολο ορισμένες φορές να πατήσεις πόδι, αλλά αν δεν το θέλεις, απλά δεν το κάνεις με το δικό τους τρόπο. Βρίσκεις έναν ανώδυνο τρόπο να δώσεις στους άλλους να καταλάβουν τα πιστεύω σου και προχωράς. Η ένωση δυο ανθρώπων δεν είναι (και δεν θα έπρεπε να είναι) εμπορικό γεγονός! Το θέμα είναι η ουσία και όχι το φαίνεσθαι.
    Όσον αφορά το αλαλούμ που λες, για να είναι κάποια πράγματα στην εντέλεια: η γνώμη μου είναι πως από τη στιγμή που αποφασίζεις να έχεις όλο το "πακέτο", καλό είναι να το οργανώσεις σωστά και με σεβασμό στους ιερείς, γονείς, συγγενείς, συνεργάτες και λοιπούς καλεσμένους σου. Έχω βρεθεί σε γάμους που αυτό δεν έγινε και δυστυχώς οδήγησε σε εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες...
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες είναι για τη χρυσή τομή και άντε να βγάλεις άκρη κάποιες φορές αλλά δεν γίνεται να υποχωρείς και συνέχεια όσο και αν αγαπάς κάποιους. Όσο για το άλλο που είπες, προφανώς δεν είπα να μην σεβαστεί κάποιος του άλλους ανθρώπους που εμπλέκονται, αυτό είναι άλλο θέμα, και προφανώς ο καθένας καλύτερα ανάλογα την περίπτωση τη χρειάζεται, κάπου όμως θα μείνω σε αυτό που είπα ότι αν εσύ υπεραγχώνεσαι να κάνεις τον άλλο να νιώθει καλά και ο άλλος βρίσκει μόνο ατέλειες, κάτι δεν πάει καλά, προσωπική μου γνώμη πάντα.

      Ευχαριστώ για το σχόλιο και καλή υπόλοιπη μέρα!

      Διαγραφή
  9. "Μήπως" στην τελευταία σου παράγραφο, περιγράφεις με απόλυτη ευκρίνεια τα στερεότυπα και τις αγκυλώσεις μας; Το υπέρτατο μυστήριο της ένωσης δυο ανθρώπων, που το καταντήσαμε καταναλωτικό όργιο;
    Γιώργο δεν ξέρω αν τα "πολυκαταφέρνεις στα συναισθηματικά θέματα", όπως λες. Αυτό που ξέρω, είναι πως είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και έχεις πιάσει την ουσία του θέματος.
    Εύχομαι να βρεις ό,τι προσδοκείς στη ζωή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αυτό φωτογράφισα ή, όπως το είπε ο Χριστός, όταν οι νόμοι μένουν χαραγμένοι στην πέτρα και δεν είναι ζωντανοί όπως ο ανθρώπινος οργανισμός. Ευχαριστώ πολύ για το όμορφα λόγια και τις ευχές σου! :)

      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  10. Εσυ δεν ξερεις να εκφραζεσαι?? τι λες καλε?? Εγω αλλα βλεπω. Μια χαρα τα ειπες. Λοιπον, εγω σαν γυναικα πιστευω πως καθε μια απο μας φανταζεται την μερα του γαμου της σαν κατι μοναδικο αναλογα του γουστου της. Γιαυτο οι γνωμες περι υπερβολων δεν μπορουν να ειναι παντα σωστες... εκεινη την μερα θελεις να περασεις οσο πιο τελεια γινεται. Κανεις ενα παρτυ για σενα κ τον κοσμο που θες να χεις διπλα σου. Ειναι δικη σου επιλογη κ κανεις δεν εχει λογο να σε κριει για τιποτα.
    Τελος, θελω να πιστευω οτι τα πιο πολλα ζευγαρια προχωρουν στον γαμο γιατι πραγματικα θελουν να ενωσουν τις ζωες τους κ να ζησουν μια ομορφη κοινη ζωη με στοχο την οικογενεια.
    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! :)

      Σωστό και αυτό που λες, αυτή την οπτική δεν την είχα σκεφτεί. Εννοείται ότι αν κάτι το κάνεις για πάρτι σου επειδή γουστάρεις και σε γεμίζει πάσο. Δεν θα κρίνω τι κάνει κάποιος στη ζωή του, την άποψή μου έγραψα μόνο, όταν βλέπω όμως υποκρισία, άλλα να νιώθει κάποιος και άλλα να κάνει, δεν κρύβω ότι στεναχωριέμαι. Για το τελευταίο, μακάρι να είμαι εγώ αυτός που έχω πέσει στις ειδικές περιπτώσεις!

      Καλή υπόλοιπη μέρα!

      Διαγραφή
  11. Πες τα χρυσόστομε!!! Τα βλέπω και σε γνωστούς μου που είναι νέοι άνθρωποι και θέλω να τραβήξω τα μαλλιά μου.. Μέλλουσες νύφες που κοντεύουν να αρρωστήσουν, παθαίνουν νευρικό κλονισμό να είναι όλα στην εντέλεια λες και πρόκειται για διαγωνισμό!! Και μία τι μου είπε; Θα παντρευόμουν στο δημαρχείο αλλά η γιαγιά μου θα πάθαινε εγκεφαλικό. Θα έκανα κλειστό γάμο αλλά οι γονείς μου θα φρικάρουν. Της απαντώ " παντρεύεσαι για σενα ή για εκείνους; Δεν είναι δική σου η ζωή; " Φυσικά δεν κατάλαβε τίποτα! Τρελαίνομαι με κάτι τέτοια. Έχω δηλώσει στους γονείς μου ότι αν παντρευτώ με τον άνθρωπό μου που είμαστε 5 χρόνια μαζί και 3 αρραβωνιασμένοι θα είναι σε πολύ κλειστό κύκλο και ίσως σε δημαρχείο έξω από Αττική. Είναι κάτι που αφορά εμένα και τον σύντροφό μου και η ευτυχία βρίσκεται στην απλότητα και στην ουσία. Στην ποιότητα και όχι τη ποσότητα. Άλλωστε δεν περιμένω τον γάμο για να με "δέσει" με εκείνον. Είμαστε ήδη αρκετά ενωμένοι! Μακάρι οι νέες κοπέλες να σταματήσουν πια να σκέφτονται το γάμο και να μείνουν στην ουσία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και το μεγάλο σχόλιο! Χαίρομαι που συμφωνούμε. Να ευχηθώ με το καλό;

      Διαγραφή

Blogs..