Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πλούτος και απληστία

Αφού πιο πολύ τιμήσατε τις αμπελοφιλοσοφίες μου παρά το φαγητό, αν κρίνω τουλάχιστον από τα σχόλια, αποφάσισα να επανέλθω σε αυτές με ένα θέμα που ξεκίνησα να το σκέφτομαι τυχαία πριν μερικές μέρες, όταν σε ένα σπίτι που είχα πάει για να φτιάξω κάτι στη σύνδεση του internet, είδα αυτή τη φράση:

Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά αλλά αυτός που αρκείται στα λίγα

Ο σοφός λαός μας επίσης λέει:

Όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα

Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι

Είναι γνωστό ότι η απληστία είναι κακό πράγμα:


Τι είναι πλούτος λοιπόν;

Να έχεις πολλά λεφτά; Μα τι να τα κάνεις αν έχεις μία ανίατη ασθένεια;

Να έχεις τεράστιο σπίτι; Ε, και, τι με αυτό, αν είναι άδειο και κάθε βράδυ στο κρεββάτι πέφτεις μόνος, χωρίς μία αγκαλιά να ταξιδέψεις;

Είναι τάχα μου η δόξα; Να σε ακολουθούν πολλοί σαν άβουλα στρατιωτάκια, μα κανένα να μην ξέρεις πραγματικά;

Ή μήπως η γνώση; Η ίδια γνώση που νίκησε την ευλογιά και την πανούκλα, έφτιαξε όμως και την ατομική βόμβα.

Φίλοι μου, για μένα ο μεγαλύτερος πλούτος έχει δοθεί σε όλους μας μία συγκεκριμένη στιγμή, τη στιγμή που γεννηθήκαμε. Το σύμπαν μας έδωσε αυτό το μοναδικό δώρο, να έρθουμε σε αυτόν τον πλανήτη.

Να βιώσουμε την ομορφιά του. Ναι, υπάρχουν και ασχήμιες, είναι τόσες όμως οι ομορφιές..

Να περπατήσουμε, να απολαύσουμε τη θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα, το βουνό, τον ουρανό, τα αστέρια!

Να βρεις τη χαρά, να τη δώσεις στους άλλους (το τελευταίο ειδικά δεν ξέρω αν το έχω πετύχει)

Και να μοιραστείς την ψυχή σου με κάποια, πιασμένοι χέρι χέρι, να κοιτάτε στα μάτια, ο ένας τον ουρανό του άλλου..

Ταπεινές μου σκέψεις όλα αυτά.

Καλά να περνάτε όλοι!


20 σχόλια:

  1. Τις τελευταίες μέρες έχω διαβάσει για την απληστία από δυο-τρεις λες και είστε όλοι βαλτοί, λες και είναι σημάδι! Ο άπληστος άνθρωπος που θα συναντήσεις στη ζωή σου είναι σαν το τέρας, δεν έχει αισθήματα μόνο δίψα για περισσότερα. όλο και περισσότερα. Είναι τρομερό! και φτάνεις να μισείς ακόμα και τον ίδιο σου το γονιό. Πλούσιος είναι αυτός που βρήκε το νόημα στα απλά, στα λίγα, γιατί τα λίγα του φάνηκαν πολλά και είναι ευγνώμον.
    Καλό απόγευμα Γιώργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμπτωση ε; Και εσύ είδα για την απληστία μιλούσα, πάντως δεν είχα δει κάτι άλλο όταν το έγραψα εγώ. Συμφωνώ στα άλλα που έγραψες.

      Ευχαριστώ για το σχόλιο Νίκη (σωστά θυμάμαι ε;) και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφα που το περιέγραψες.. μπράβο βρε Γιώργο με συγκίνησες!!

    Όσο για το συμπέρασμα με τα σχόλια και τις αναρτήσεις να ξέρεις πως τυχαίνει καμιά φορά ειδικά σε περίοδο καλοκαιριού λιγοστεύουν! Οπότε μην.. μασάς.. δώσε μαγειρική στον λαό! ;)

    Καλό βράδυ φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και την ενθάρρυνση, χαίρομαι που συγκινήθηκες από τα γραφόμενά μου!

      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Γιώργο!!! Απληστία είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις πολλά από τα πάντα , χρήματα , δόξα ,τιμές, χωρίς δεύτερη σκέψη πιστεύει ότι όλα του ανήκουν..... Αλλά οι μέρες μας να ξοδεύονται με ότι έχουμε ανάγκη για να νιώθουμε καλά . Μα αν με τα λίγα έχουμε και υγεία τότε αυτό είναι ευλογία!!!
    Καλό σου ξημέρωμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο, συμφωνώ σε όσα έγραψες!

      Καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραία ανάρτηση, Τζωρτζ. Και πόσο θα συμφωνήσω μ' αυτό "Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά αλλά αυτός που αρκείται στα λίγα". Λιτά, ξεκάθαρα και λόγια ουσίας, καθώς όποιος το 'χει καταφέρει αυτό, έχει καταφέρει να κάνει πέρα τις φιοριτούρες που θεωρούμε must και ξεχνούμε τα απλά και τα καθημερινά, με συνέπεια να έχουμε φτάσει να θεωρούμε τα αυτονόητα, λαμπρές εξαιρέσεις και μεγάλες χαρές. Αν δεν είναι αυτό κατάντια, τότε τι είναι;! Η αλλοτρίωση που φέρει η απληστία είναι πέρα για πέρα τοξική/καταστροφική.

    Καλό ξημέρωμα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αναστασία. Ιωάννης Χρυσόστομος έλεγε εκεί που διάβασα αυτή τη φράση. Δεν ξέρω αν τα θεωρούμε λαμπρές εξαιρέσει ή απλά δεν τους δίνουμε όση σημασία θα έπρεπε. Κατά τα άλλα συμφωνώ σε όσα έγραψες και ευχαριστώ για το σχόλιο. Εντωμεταξύ το έστειλες την ώρα ακριβώς που έκατσα στον υπολογιστή, τα μεγάλα πνεύματα συναντόνται χεχε!

      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  5. Νομίζεις λοιπόν πως το Χρήμα είναι η αιτία του Κακού ;

    Βρες λίγο χρόνο να το διαβάσεις...Αξίζει τον κόπο...Καλώς σε βρήκα.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στο μπλογκ μου!

      Το είδα το κείμενο, ενδιαφέρον, δε θα διαφωνήσω με αυτά που λέει, να επισημάνω όμως ότι εγώ εδώ με άλλα πράγματα "τα έβαλα", όχι με το χρήμα αυτό καθ'αυτό. Θα γράψω και εκεί σχόλιο.

      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    2. Το κείμενο που παρέθεσα αντικρούει επί της ουσίας την πρόταση:

      "Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά αλλά αυτός που αρκείται στα λίγα."

      Γιατί να αρκούμαστε στα λίγα ; Η εποχή που διετυπώθει αυτό το απόφθεγμα, όπως και παρόμοια άλλα αποφθέγματα, ως στάση Ζωής, ήταν μία εποχή όπου τα συστήματα κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης στηρίζονταν στον πλούτο ως αποτέλεσμα βίαιης αρπαγής. (Φεουδαρχία κλπ κλπ). Ο πλούσιος της εποχής ήταν αναγκαστικά κάποιος που κατείχε και διαιώνιζε τα πλούτη του δια της βίας και μόνο.

      Αυτήν την αίσθηση τη διατηρούμε και στη δική μας εποχή. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι! Η εποχή της ελεύθερης αγοράς είναι η μόνη εποχή όπου η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών γίνεται πιο ελεύθερα από ποτέ και ο πλούτος συσωρεύεται κυρίως όχι ως αποτέλεσμα εκμετάλευσης ή υφαρπαγής, αλλά ώς αποτέλεσμα παραγωγής Αξίας.

      Η ελεύθερη αγορά είναι το μόνο σύστημα οικονομικής οργάνωσης ώστε αν κάποιος θέλει να γίνει πλουσιότερος οφείλει πρώτα να μοιραστεί τον πλούτο του.

      Υπό αυτήν την έννοια όταν κάποιος αρκείται στα λίγα όχι μόνο είναι φτωχός ο ίδιος...αλλά τελικά φτωχαίνει και τους γύρω του.

      Διαγραφή
    3. Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, η φράση αυτή αναφέρεται σε άλλου είδους πλούτο, εσωτερικό, συναισθηματικό.

      Δεν θα διαφωνήσω ότι, άπαξ και δεν περνάει κάποιος τα όρια, είναι ελεύθερος να αποκτήσει όσα χρήματα θέλει. Κάπου είναι θέμα προσωπικής στάσης ζωής του καθενός. Κατά την ίδια έννοια, κάποιος μπορεί να αφιερώσει όλη του τη ζωή να μαζεύει γραμματόσημα, με δεδομένο ότι δεν τα κλέβει. Ταυτόχρονα όμως, δε θα βιώσει άλλα πράγματα, όπως το να κάνει συναισθηματικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Εδώ κολλάει το άδειο σπίτι και το άδειο κρεββάτι που έγραψα. Επαναλαμβάνω, είναι θέμα προσωπικών επιλογών-προτιμήσεων του καθενός.

      Βέβαια, είμαι της γνώμης ότι, ακόμα και στις μέρες μας, λίγοι είναι αυτοί που έχουν πολλά λεφτά χωρίς να έχουν εκμεταλλευτεί έστω λίγο καταστάσεις. Αυτή όμως είναι άλλη συζήτηση..

      Διαγραφή
    4. Αυτό που με ενδιαφέρει από την κουβέντα είναι να συμφωνήσουμε πως ο λόγος της όποιας ένδειας εναλλακτικού πλούτου που κάποιοι ίσως να παρατηρούν σχετικά με το σημερινό τρόπο ζωής ΔΕΝ οφείλεται στο ότι έχει πολλαπλασιαστεί ο υλικός πλούτος.

      Δεν έχουμε λίγα συναισθήματα επειδή έχουμε πολλά μπιχλιμπίδια φίλε μου διότι όπως λες κι εσύ...όλα είναι θέμα επιλογών...

      Επίσης τα χρήματα και τα υλικά αγαθά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να λάβουμε από την κοινωνία και καλά κάνουμε και το λαμβάνουμε εφ' όσον έχουμε παράξει και παραδώσει (συνήθως πολύ) περισσότερο πλούτο πίσω.

      Το Χρήμα και ο υλικός πλούτους μπορεί να μας πάει παντού....όμως δεν μπορεί να μας αντικαταστήσει στη θέση του οδηγού. Μπορεί να εκπληρώσει όλα μας τα όνειρα...αλλά δε μπορεί να δημιουργήσει όνειρα...


      "λίγοι είναι αυτοί που έχουν πολλά λεφτά χωρίς να έχουν εκμεταλλευτεί έστω λίγο καταστάσεις"

      Η διαπίστωση αυτή δεν είναι λάθος, όμως πρέπει να κοιτάμε διαχρονικά για να βγάλουμε σωστό συμπέρασμα. Σε ποια εποχή οι άνθρωποι εκμεταλλευόντουσαν λιγότερο πράγματα και κατάστασεις ώστε να δημιουργήσουν πλούτο ;

      Διαγραφή
    5. Ναι, μένω στο ότι είναι θέμα προτιμήσεων και επιλογών του καθενός.

      Όσο για το τελευταίο που έγραψες, ναι, ίσως είναι και λίγο στη φύση των ανθρώπων η εκμετάλλευση..

      Καλή υπόλοιπη Κυριακή!

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ με τις απόψεις που παραθέτεις!
    Καλό Σ/Κ να έχεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαου συμφωνείς!

      Καλά να περάς και εσύ!

      Διαγραφή
  7. Επειδή τυχαίνει αυτό τον καιρό να έχω άδειες τσέπες και να σκέφτομαι τι είναι πιο σωστό, να φάω ή να βάλω βενζίνη στο αυτοκίνητο μου, μια και ζω σ΄ ένα βουνό όπου μόνο με το αυτοκίνητο μου μπορώ να βγω ή με auto-stop (!), η διάθεση μου, είναι ανάλογη... γι αυτό θα γράψω τι έλεγε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ:
    "Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά βοηθούν στο να μην εκνευρίζεσαι"!
    Το video, εξαιρετικό, το είχα ξαναδεί αλλά χάρηκα που το ξαναείδα!
    Μου αρέσει όταν φιλοσοφείς!
    ΑΦ! με νευράκια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ, τι να πω, κουράγιο και εύχομαι να πράγματα να αλλάξουν σύντομα. Εντάξει, δεν είπα και να μην έχει καθόλου κάποιος, αυτό είναι το άλλο άκρο.

      ΑΦ και ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

      Διαγραφή
  8. Γιώργο όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είμαστε πλέον καταναλωτές και λιγότερο άνθρωποι. Κι όσο καταναλώνουμε, τόσο φτωχαίνει το περιβάλλον. Αν δεν το αντιληφθούμε εγκαίρως, χάσαμε!...
    Προσωπικά, με απασχολεί περισσότερο αυτό που "είμαι", παρά αυτό που "έχω".
    Συμφωνώ με τις σκέψεις σου και χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοιες αναρτήσεις!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα καλά λόγια!

      Μου άρεσε αυτό που έγραψες για το είμαι και το έχω.

      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή

Blogs..