Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Δύο σχόλια άξια σχολιασμού!

Κατά σύμπτωση, έτυχε μέσα στις δύο τελευταίες μέρες να διαβάσω δύο σχόλια στις εγγραφές μου που με τρώει να τα σχολιάσω ιδιαιτέρως.

1. Το πρώτο είναι το σχόλιο της Άιναφετς στην προηγούμενη εγγραφή, το αντιγράφω εδώ:

Λοιπόν Γιώργο μου, θα σου πω ειλικρινά τι πιστεύω, (αυτό εξ άλλου αυτό κάνω πάντα!) θα είναι τεράστιο λάθος σου ν΄αφήσεις το blogging για το fb...πρώτον γιατί είναι μια τεράστια πλατφόρμα, "μπάτε σκύλοι αλέσετε" που αντιπαθώ και δεν έχω ούτε πρόκειται ποτέ ν΄ αποκτήσω fb... γιατί δεν γράφεσαι στη wordpress που θεωρείται ποιότητας και να συνεχίσεις να γράφεις εδώ και στο fb?, όπως κάνουν πολλοί;
Για δες τι έγραψε κάπου πέρσι ένα εξαιρετικό άτομο στα 18 του για το fb (μπορώ να σου στείλω το link του blog του για να δεις ωριμότητα και ποιότητα):
"Τι προσδοκίες μπορούμε να έχουμε απ' το fb, το μεγαλείο της αυταρέσκειας.
Είναι ένα μέσο επικοινωνίας αντίθετο εκ φύσεως σε κάθε φιλοσοφική συζήτηση ή ευρύτερα σε κάθε ουσιώδες συζήτηση"...
Ξανασκέψου το!
ΑΦ

Πρόκειται για μία παρεξήγηση που δεν μπορώ να εξηγήσω! Δεν μπορώ να καταλάβω από πιο σημείο αυτών που έγραψα προκύπτει ότι κλείνω το blog. Θεωρώ όμως ότι, αφού δημιουργήθηκαν τέτοιες υπόνοιες, έπρεπε να το διευκρινίσω. Αναφερόμουν σε μία άλλη σελίδα που είχα, όχι σε αυτό το blog. Το blog αυτό συνεχίζει. Επίσης στο facebook είμαι αρκετό καιρό και δεν σκοπεύω να το αφήσω. Θεωρώ κάθε ένα από τα δύο αυτά μέσα έχει τα υπέρ και τα κατά του, αυτό το θέμα όμως δεν είναι της παρούσης να το αναλύσω περισσότερο.

2. Το σχόλιο αυτό δεν έγινε σε αυτό το blog αλλά στο παλιό μου. Πλέον μπαίνω σπάνια εκεί, προχθές που μπήκα λοιπόν, ανάμεσα στα δεκάδες spam που έχουν πλακώσει εκεί, σε αυτή την εγγραφή, βρήκα ένα σεντόνι, χωρίς όνομα εννοείται, το οποίο ήταν εξ'ολοκλήρου αφιερωμένο σε όλα τα πιθανά αρνητικά και σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς! Απορώ πώς κάθισε να γράψει όλα αυτά σε ένα ανενεργό blog και ταλαντεύτηκα πολύ για το αν αξίζει να ασχοληθώ, θεωρώ όμως ότι τελικά βγάζει.. γέλιο, οπότε πάμε:

"Καθωσπρεπισμός είναι η σοβαροφάνεια, αξιοπρέπεια είναι η σοβαρότητα. " Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η σοβαροφάνεια. Η σοβαρότητα είναι συναίσθημα και χαρακτηρίζεται απο τη μορφολογία του προσώπου που συνήθως αναγνωρίζεται. Εκτός άμα μορφολογικά είναι σοβαρός, αλλά στην πραγματικότητα απο μέσα του είναι εξωργισμένος χωρίς μηχανήματα δεν μπορεί να ξέρεις στα σίγουρα( εκτός άμα το δείχνει η συμπεριφορά του). Η αξιοπρέπεια είναι ο σεβασμός του εαυτού. Το να κλέβεις και το να εξαπατάς δεν αποτελεί δείγμα έλλειψη αξιοπρέπειας ενός ατόμου, αλλά έλλειψη σεβασμού προς τα άλλα άτομα μιάς κοινωνίας.

Πρώτον, η σοβαρότητα δεν είναι συναίσθημα. Δεύτερον κάποιος πρέπει να τον διδάξει την έννοια της αναλογίας. Πάμε παρακάτω..

"Καθωσπρεπισμός είναι να παριστάνεις τον σοβαρό, τον καθώς πρέπει, δηλαδή ότι είσαι κάποιος...." Δεν έχεις καθόλου ιδέα για ποιό πράγμα μιλάς. Τι ακριβώς σημαίνει "ότι είσαι κάποιος"; Αυτή είναι μια παράλογη φράση απο μόνη της και δεν έχει κανένα λογικό νόημα. Το καθένα φύλο αρσενικού έιδους στον πλανήτη είναι κάποιος. Το "κάποιος" παραπέμπεται σε μία αρσενική οντότητα. Έπρεπε να το ήξερες αυτό. Επίσης όταν λες "Καθωσπρεπισμός είναι να παριστάνεις...τον κάθως πρέπει" και "Καθωσπρεπισμός είναι να παριστάνεις τον σοβαρό." είναι πραγματικά σαν να λές "Ο χοντρός είναι ο υπέρβαρος" και "Ο χοντρός είναι ο χοντρός". Αλήθεια γίνεσαι ο Γραφικός Καπετάνιος Αυτονόητος. Δεν χρειάζεται να επαναλλαμβάνεις τις ίδιες λέξεις με την φθηνή προσπάθεια ώστε να ακούγεσαι "έξυπνος". Ας πάμε παρακάτω.

Εχμ, το είσαι κάποιος είναι έκφραση. Έχει μεταφορικό νόημα. Δεν έχω ιδέα για πιο πράγμα μιλάω; Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα! Χαχα! Όσο για το καθωσπρεπισμός είναι να παριστάνεις τον καθώς πρέπει, έχει δίκιο, έκανα λάθος, ήμαρτον. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και εγώ επεσήμανα με χιούμορ κάποια δικά του αλλά μέχρι ενός σημείου, δεν έφτασα να λέω ότι το παίζει έξυπνος ή ότι γίνεται γραφικός!

 ..."επειδή ντύνεσαι και συμπεριφέρεσαι όπως επιτάσσουν οι κοινωνικές νόρμες και τα κοινώς αποδεκτά ιδανικά, ή επειδή έχεις καταφέρει να είσαι επιτυχημένος για τα δεδομένα της εκάστοτε κοινωνίας. Αξιοπρέπεια είναι το να είσαι πραγματικά σοβαρός, το να έχεις πραγματικό αυτοσεβασμό, να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό ανεξάρτητα από το φαίνεσθαι και τα κοινωνικά πρέπει." Η πραγματικότητα της κοινωνίας συνεχώς αλλάζει ακόμα και οι κανόνες, οι αξίες, τα πρώτυπα και τα κυριολεκτικά στοιχεία που την αποτελεούν. Ακόμα μια φορά απόδειξες ότι δεν ξέρεις αληθινά για ποιό πράγμα παραπονιέσαι και μιλάς. Όποιος παραβεί της ηθικές αξίες, τα πρότυπα συμπεριφοράς, τους κανόνες και τα βασικά θεμελιώδη στοιχεία μιάς κοινωνίας δεν θεωρείται πραγματικά αξιοπρεπής γιατί δεν ακολουθεί τις θεμελιώδης ηθικές αξίες της κοινωνιας. Εξ ού και η σύνθετη λέξη αξιοπρέπια που έρχεται απο τις λέξεις "αξία" + "πρέπω(πράξη)" και σημαίνει η άξια συμπεριφορά. Οπότε επιειδή οι αξίες ορίζονται απο την κοινωνία και η πραγματική αξιοπρέπεια και ότι θεωρεί η κοινωνία αξιοπρεπές και μη αξιοπρεπές οριζόνται απο αυτή. Χμμμ... καλή προσπάθεια να επικαλυφτείς, δεν νομίζεις; Ο αυτοσεβασμός είναι η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, αυτή είναι η αλήθεια. Αξιοπρέπεια=Αυτοσεβασμός. Πάλι δεν καταλαβαίνεις τι πραγματικά τυπώνεις εκεί πάνω, απλώς χρησιμοποιείς υπερβολικά χρήσιμες λέξεις για να κλειδώσουν την ισχυρογνώμα θέση σου και να σε κρατήσουν μακριά απο την κριτική ικανότητα. Ωχ, και πάλι επαναλλαμβάνεις τις ίδιες ετυμολογικά λέξεις σε κάθε πρόταση με την σπάταλη ευκαιρία ώστα να ακουστείς "έξυπνος".

Γκουχ.. Ο Γκάντι συνεπώς είναι αναξιοπρεπής; Διότι όχι απλά παρέβη κανόνες μίας κοινωνίας, είχε πάει και φυλακή. Για να μην πάω στο Χριστό, που τον καταδίκασαν ως βλάσφημο. Το παράξενο είναι ότι και εγώ και ο Χριστός συμφωνούμε στο ότι οι κανόνες μίας κοινωνίας αλλάζουν. Ο Χριστός είχε πει ότι οι κανόνες δεν πρέπει να είναι γραμμένοι στην πέτρα αλλά να είναι ζωντανοί, όπως ένας ζωντανός άνθρωπος. Για τα υπόλοιπα δε νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω κάτι άλλο..

Αμ, ας δούμε λίγο και αυτό για να σε αποκαλύψουμε λίγο παραπέρα: "Αξιοπρέπεια είναι το...να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό.." Ε; Τι; Για έλα ξανά: "Αξιοπρέπεια είναι το...να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό.." Π-π-π-πώς λειτ-τ-τουργείς; Δηλαδή άμα πάς και σκοτώσεις κάποιον με τρείς γεμάτες σακούλες σκουπιδιών κρεμασμένες απο το λαιμό και είσαι εντελώς γυμνός αυτό είναι πραγματικά σωστό επειδή το θεωρείς ΕΣΥ σωστό; Σοβαρά τώρα; Παραμιλάς... τα λόγια σου χτυπάνε εσένα πισω σαν μπουμεραγκ. Δεν έχεις τίποτα ουσιαστικό να πείς, απλώς λές κάτι για να πείς κάτι. Τίποτα το σπουδαίο. Τουλάχιστον να μην τα δημοσιεύεις στο Διαδύκτιο γιατί θα σε κοροϊδεύουν. Απλά η πάσα αλήθεια.
Παραπέμπω στις τελευταίες πέντε γραμμές τις δεύτερη μεγάλης παραγράφου της αρχικής εγγραφής. Δεν είπα να καταργηθούν εντελώς όλοι οι κανόνες. Αυτό που λέω είναι ότι η αίσθηση της αξίας κάποιου δεν μπορεί να πηγάζει μόνο από έξω, χρειάζεται να βγαίνει και από μέσα του. Κατά τα άλλα οκ, με αποκάλυψες, ετοιμάζω παρακρατική οργάνωση, εγώ και η Χ.Α., χαχαχαχα!

Καλό ξημέρωμα και καλό Σ/Κ σε όλους!

6 σχόλια:

  1. Πολύ καλά τα λες και σε μένα, που δεν πολυκατάλαβα τι εννοούσες στη προηγούμενη ανάρτηση (τώρα κατάλαβα όμως, πως δεν κλείνεις το blog σου για το fb) και αυτό με νοιάζει... βασικά με νοιάζει να μη χάνω φίλους...
    Όσο για τον "παπάρα" ουυυυυυυυυυυυυυυυυ! από τέτοιους δυστυχισμένους το internet, είναι γεμάτο....
    Πάντως νομίζω πως ήταν για σένα μια πολύ καλή ευκαιρία να εκθέσεις τις απόψεις σου... να πχ αυτή η ανάρτηση είμαι σίγουρη πως θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στο fb!!! ;-)

    ΑΦιλιά Γιώργο μου και καλό σου Σ/Κ! :)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που λύθηκε η παρεξήγηση!

      Καλό μεσημέρι και ΑΦ!

      Διαγραφή
  2. Ο καθένας με την τρέλα του τελικά...!
    Απλώς ήθελε να πει, για να πει, χωρίς καμιά ουσία...
    όπως και να έχει, μην ασχολείσαι καθόλου!
    ...
    Καλό σαββατοκύριακο και από 'δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τωρα με τα ανωνυμα σχολια, ο καθενας κανει το κομματι του..
    καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogs..