Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Μακροζωία

Πάντα μου προξενούσε ενδιαφέρον το θέμα της μακροζωίας, πώς δηλαδή κάποιοι μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ το μέσο όρο ζωής και να παραμένουν διαυγείς μέχρι και σε εντυπωσιακές ηλικίες.

Ο άνθρωπος που έζησε αποδεδειγμένα τα περισσότερα χρόνια ήταν η Γαλλίδα Jeanne Calment που πέθανε στα 122, είναι και το μόνο πλήρως επιβεβαιωμένο άτομο που έκλεισε τα 120! Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που έχουν ισχυριστεί ότι έφτασαν ή ξεπέρασαν το ρεκόρ αυτό, όμως δεν έχουν υπάρξει επαρκή αποδεικτικά έγγραφα για να θεωρηθούν επίσημα ρεκόρ.

Ο αποδεδειγμένα γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος αυτή τη στιγμή είναι ο 115 χρονών Ιάπωνας Jiroemon Kimura, ο οποίος είναι και ο μόνος άντρας στη λίστα με τους 10 γηραιότερους, μας έχετε και σε αυτό οι γυναίκες :P

Ιδιαίτερα με εντυπωσίασε πρόσφατα ο Έλληνας Εμμανουήλ Κριαράς, που παραμένει διαυγέστατος στα 106 του!

Στην οικογένειά μου, η γιαγιά μου από την πλευρά του πατέρα μου πέθανε στα 88, έχοντας άνοια τα τελευταία χρόνια της ζωής της, όμως, μία αδερφή της έφτασε τα 98, όντας διαυγής μέχρι λίγο πριν το τέλος.

Η μακροβιότητα όμως δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα. Έμελλε λοιπόν ένας κατοικίδιος σκύλος να είναι αυτή τη στιγμή ένα ζωντανό παράδειγμα μακροβιότητας στην οικογένειά μου, το Μάιο κλείνει τα 17!

Το ανεπιβεβαίωτο ρεκόρ για σκύλο βέβαια είναι τα 29(!), ωστόσο επιβεβαιωμένα υπάρχουν σκυλιά που έφτασαν μέχρι τα 26!

Εσείς έχετε κάποιον κοντινό άνθρωπο ή γνωστό που να πλησίασε ή να ξεπέρασε τα 100; Ή κάποιο κατοικίδιο (σκύλο, γάτα) που να ξεπέρασε τα 15;

2 σχόλια:

  1. H γιαγιά μου εκανε εγχειρηση στα 90 της γιατί έσπασε το ισχίο της από πτώση και έζησε υγιέστατη και διαυγέστατη μέχρι τα 102!
    Ο σκύλος της φίλης μου ρατσας πεκινουά πέθανε πλήρης ημερών στα 22 του. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 22;! Wow! Ο δικός μου, αν και το λέει η καρδιά του (και είναι δυνατή ακόμα), δύσκολο να αντέξει πάνω από 1 χρόνο ακόμα..

      Ήσουν τυχερή που χάρηκες τόσο τη γιαγιά σου!

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή

Blogs..