Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Μια νυχτερίδα στη σκεπή

Αφορμή για αυτή την ανάρτηση αποτελεί ένα περιστατικό που έγινε το πρωί. Η μάνα μου βρήκε μέσα στο σπίτι ένα πτηνό και μην ξέροντας τι είναι, πάνω στο φόβο της, το εξολόθρευσε. Από τις περιγραφές τις μετά κατάλαβα ότι σχεδόν σίγουρα ήταν νυχτερίδα.

Δυστυχώς οι νυχτερίδες είναι αρκετά παρεξηγημένες. Στην πραγματικότητα όμως όχι μόνο είναι άκακες και αβλαβείς, είναι και ζώα κοινωνικά και κάποιες φορές ωφέλιμα για τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο που σε πολλές κοινωνίες θεωρούνται οιωνός καλής τύχης, μέχρι και οι τραγουδιστές λένε για αυτές, μια νυχτερίδα στη σκεπή φυλάει το σπιτικό μου..


Και οι ρεμπέτες δεν πάνε πίσω..


Και να ορισμένα ενδιαφέροντα που βρήκα για τις νυχτερίδες:

- Η νυχτερίδα είναι το μοναδικό θηλαστικό που πετά. Μοιάζει με ποντίκι που έχει φτερά.

- Η λαϊκή παράδοση δίνει μια εξήγηση γι’ αυτό. Μας λέει ότι ήταν ένα ποντίκι που μια μέρα μπήκε στην εκκλησία και βρήκε χάμω ένα κομμάτι αντίδωρο, το οποίο από ευλάβεια δεν έφαγε, αλλά το πήρε από εκεί και το φύλαξε σαν φυλαχτό πολύτιμο. Ο Θεός για να το ανταμείψει του έδωσε φτερά να πετά στον ουρανό

- Έκτοτε πετά ψηλά, αλλά μόνο τη νύχτα . Κάθε σούρουπο οι νυχτερίδες αφήνουν τις σπηλιές, τα κοιλώματα των βράχων, των δέντρων και τα χαλάσματα των αρχαιολογικών χώρων, όπου φωλιάζουν κρεμασμένες σαν σταφύλια κατά πυκνές ομάδες των 50-500 και αρχίζουν το κυνήγι της τροφής τους, Ανάλογα με το είδος της τροφής τους οι νυχτερίδες χωρίζονται σε εντομοφάγες, σαρκοφάγες, φρουτοφάγες κ.τ.λ.

- Η νυχτερίδα της Κρήτης και γενικά της Ελλάδας είναι κυρίως εντομοφάγος, μικρόσωμη φτάνοντας τους 10-13 πόντους στο μήκος.

- Η νυχτερίδα είναι γνωστή για τρεις αξιοσημείωτες ιδιότητές της.

   1. Την οξύτατη και ευαίσθητη ακοή της (ακούει και τον παραμικρό θόρυβο, ακόμα και το πέταγμα της μύγας σε απόσταση 10μ. την νύχτα)
   2. Το υπερηχητικό «ραντάρ» που διαθέτει (εκπέμπει 30.000-70.000 παλμούς το δευτερόλεπτο) που την βοηθά να προσανατολίζεται στο σκοτάδι και να αποφεύγει παντός είδους εμπόδια, τα οποία δεν θα μπορούσε να δει με τα μάτια της που είναι πολύ μικρά
   3. Την αναπαραγωγή της που γίνεται μία φορά τον χρόνο, το Φθινόπωρο πριν πέσει σε χειμέρια νάρκη. Το περίεργο είναι ότι αν δεν προλάβει να γεννήσει σε δύο μήνες που διαρκεί η κύηση, τότε αυτή αναβάλλεται επί πολλούς μήνες και πραγματοποιείτε κατά τις στιγμές της αφύπνισης.

- Η νυχτερίδα θεωρείτε ωφέλιμη γιατί εξολοθρεύει τεράστιες ποσότητες βλαβερών εντόμων (3.500 έντομα το 24ωρο) και η κοπριά της αποτελεί άριστο λίπασμα.

- Οι εχθροί της νυχτερίδας είναι η γάτα, το κουνάβι, η νυφίτσα, η κουκουβάγια και φυσικά ο άνθρωπος, που δεν την κυνηγά βέβαια, αλλά με τους ψεκασμούς σκοτώνει τα έντομα που αποτελούν την τροφή της και με την τουριστική αξιοποίηση των σπηλαίων και το κάπνισμα αλλοιώνει αισθητά τους βιότοπους που φωλιάζει.

- Οι νυχτερίδες είναι τα μόνα θηλαστικά ικανά να πετάξουν. Είναι δε εξαιρετικές στον αέρα. Τα φτερά τους είναι λεπτά και μιλώντας με όρους της αεροπλοΐας, θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως «αεροτομές».

- Μία καφέ νυχτερίδα μπορεί να πιάσει 1200 έντομα σε μέγεθος κουνουπιού σε μία ώρα! Στο Bracken Cave στο Τέξας των ΗΠΑ, έχει υπολογιστεί ότι 20 εκατομμύρια μεξικανικές νυχτερίδες χωρίς ουρά όπου ζουν εκεί, μπορούν να φάνε 200 τόνους εντόμων …σε μια νύχτα!

- Λιγότεροι από 10 άνθρωποι τα τελευταία 50 χρόνια έχουν προσβληθεί από λύσσα λόγω των βορειαμερικάνικων νυχτερίδων. Εξαιτίας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι νυχτερίδες είναι πιθανές μηχανές μικροβίων, μεταφέροντας ασθένειες και τοξίνες στα αθώα θύματα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι νυχτερίδες αποφεύγουν τους ανθρώπους. Εάν δαγκωθείτε από μία νυχτερίδα, πηγαίνετε στο γιατρό, αλλά μην αρχίστε τις ετοιμασίες για κηδείες και τα σχετικά — το πιθανότερο θα είναι να είστε μια χαρά!

- Ένα αντιπηκτικό φάρμακο βρέθηκε στο σάλιο της αυτοκρατορικής νυχτερίδας και ίσως σύντομα χρησιμοποιηθεί για να γιατρεύει τους καρδιοπαθείς. Απ’ ότι φαίνεται, το συστατικό αυτό που αποτρέπει το πήξιμο του αίματος της αυτοκρατορικής νυχτερίδας μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο και στον άνθρωπο. Επιστήμονες από διάφορες χώρες προσπαθούν να αντιγράψουν τα ένζυμα που βρέθηκαν στο σάλιο της αυτοκρατορικής νυχτερίδας ώστε να θεραπεύσουν τις καρδιακές παθήσεις και να αποτρέψουν τα συμπτώματα της αποπληξίας στους ανθρώπους.

- Οι νυχτερίδες είναι τόσο συγγενικές με τα ποντίκια, όσο και ο άνθρωπος.

- Οι νυχτερίδες πρωτοεμφανίστηκαν πάνω στη γη πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια.

 - Σήμερα υπάρχουν χίλια διαφορετικά είδη στον κόσμο∙ κάποια έχουν τόση σχέση μεταξύ τους, όση οι γάτες με τις αρκούδες…
Οι νυχτερίδες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα θηλαστικών μετά τα τρωκτικά (~4500 είδη).

- Νυχτερίδες συναντάμε σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρτική. Απουσιάζουν από κάποια μακρινά νησιά, όπου δεν κατάφεραν να φτάσουν.

- Oι νυχτερίδες έχουν μεγάλη ποικιλία στην εμφάνιση. Η μικρότερη νυχτερίδα ζυγίζει μόλις 2 γραμμάρια, ενώ η μεγαλύτερη ζυγίζει 1,3 κιλά και έχει άνοιγμα φτερών περίπου 2 μέτρα! Διαφορές υπάρχουν και στο μέγεθος και το σχήμα των αυτιών, της ουράς του προσώπου και των δοντιών. Όλες σχετίζονται με το πως ζει το κάθε είδος.

- Στη Λατινική Αμερική υπάρχουν τρία είδη τα οποία τρέφονται με αίμα: τα δύο με αίμα πουλιών και το ένα (βαμπίρ) με αίμα θηλαστικών, ακόμα και ανθρώπων. Το σάλιο των βαμπίρ έχει μία ουσία που δεν αφήνει το αίμα του θύματός τους να πήξει και οι άνθρωποι προσπαθούν να φτιάξουν φάρμακα για τις καρδιοπάθειες από αυτό. Τα βαμπίρ είναι πολύ κοινωνικά ζώα: όταν κάποιο μένει νηστικό τα άλλα του προσφέρουν μισοχωνεμένο φαγητό, ενώ οι μανάδες συχνά «υιοθετούν» ορφανά νυχτεριδάκια!!!

Πηγές
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Big-eared-townsend-fledermaus.jpg

Αν δείτε λοιπόν αυτά τα αξιοθαύμαστα πλάσματα δεν υπάρχει λόγος φόβου, μην τα σκοτώσετε!

Και μιας και είναι γνωστή η έκφραση <<έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας>>, υπονοώντας ότι οι νυχτερίδες φέρνουν γούρι, έτσι για να ξορκίσω ακόμα περισσότερο το κακό, αφήνω ανοιχτά τα σχόλια!

Καλά περνάτε!

Υ.Γ. Τώρα που το θυμήθηκα, μία ψυχή εδώ από τα μπλογκ με είχε παρομοιάσει με νυχτερίδα κάποτε, έστω και καθυστερημένα λοιπόν, την ευχαριστώ για τα καλά της λόγια.

4 σχόλια:

 1. Κατ' αρχάς, εύχομαι το κοκαλάκι της νυχτερίδας να σου φέρει γούρι και ΠΟΤΕ να μη ξανακλείσεις τα σχόλια σου!!! (ότι και να γίνει... αν γίνει!) ;-)
  Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι νυχτεριδοπληροφορίες σου... ίσως μετά απ΄ αυτή την πληροφόρηση, ίσως... αναθεωρήσω την αντιπάθεια μου σ' αυτό το κακάσχημο ζωάκι... πάντως με τίποτα δεν θα την έβλαπτα, όπως εξάλλου δεν σκοτώνω κανένα ζώο!
  ΑΦ! πάντα καρδιάς! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαίρομαι που σου φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση Στεφανία :)

  Από την εμπειρία μου, τα φαινόμενα καμιά φορά απατούν και ότι είναι άσχημο εξωτερικά μπορεί κατά βάθος να είναι όμορφο και το αντίθετο..

  Όσο για τα σχόλια θα δείξει, από το πόσοι θα σχολιάσουν μετά από εσένα..

  ΑΦ και καλά να περνάς! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και κανείς να μη σχολιάσει, τι σε νοιάζει; ;-)
  (Εξάλλου έχεις κάνει τόσα, άνοιξε- κλείσε που σ' έχει φοβηθεί το μάτι μας! χαχαχα!) :-P
  Αυτό που έχει σημασία Γιώργο μου, εδώ μέσα είσαι εσύ, είναι το σπιτικό σου...εσύ να εκφράζεσαι, εσύ να μοιράζεσαι, εσύ ν' ανεβάζεις τις φωτό σου, (πιο συχνά!) εσύ να γράφεις τις σκέψεις σου και αυτό για την χαρά που "αυτό" σου δίνει!!!
  Ξέρεις πως σε έξι, εξαιρετικά blogs, χρόνια τώρα είμαι η μόνη σχολιάστρια; παρόλο που αυτά τ' άτομα δεν έχουν αφήσει ποτέ σε μένα ούτε ένα σχόλιο;;;;
  Αυτό δεν μ' εμποδίζει να τα διαβάσω και να τους γράφω, ότι αισθάνομαι και όταν το αισθάνομαι!
  Επίσης επειδή τα blogs είναι μια συναλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων, καλό είναι και εμείς οι ίδιοι να επιλέξουμε ποια blogs θα σχολιάζουμε και να το κάνουμε με επιμέλεια, οι σχέσεις θέλουν φροντίδα, είναι όπως οι γλαστρούλες στο μπαλκόνι μας, πώς θ' ανθίσουν αν δεν τις ποτίσουμε κλπ, έτσι δεν είναι;
  ΑΦ! πολλά και τα λέμε σύντομα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, εντάξει, εγώ γράφω όταν θέλω να γράψω.. Και επίσης θέλω να σχολιάζουν εδώ όσοι σχολιάζουν γιατί τους αρέσει αυτό που βγάζω προς το έξω, όχι για δημόσιες σχέσεις ή άλλους λόγους, δυστυχώς η πλειοψηφία από όσους σχολίαζαν νομίζω το έκανε για τους δεύτερους λόγους, εξ'ου και τώρα δεν είναι κανείς εδώ. Όσο για το ότι οι σχέσεις χρειάζονται φροντίδα, δε διαφωνώ, όμως αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη, όταν εγώ φροντίζω για να τρέφει ο άλλος την ψωνάρα του, σχέση δε γίνεται.

   Πολλά ΑΦ!

   Διαγραφή

Blogs..