Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Καιρός Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς

Η μετεωρολογία είναι ένα από τα χόμπι μου ή μάλλον μία από τις τρέλες μου για να είμαι ακριβής, ελάχιστα όμως την έχω τιμήσει εδώ στο blog, οπότε λέω τώρα να κάνω κάτι λίγο παράτολμο, να επιχειρήσω μία εκτίμηση για τον καιρό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από σήμερα. Νιφάδες έπεσαν στη Λευκωσία, Χιόνισε μετά από έναν αιώνα στο Κάιρο, τις μας επιφυλάσσει λοιπόν ο καιρός για τις γιορτές;

Δύο στοιχεία θεωρώ τα πιο κρίσιμα την περίοδο από τώρα μέχρι την Πρωτοχρονία. Το ένα είναι η μέγιστη διάρκεια της νύχτας, σε λίγες μέρες έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο, που σηματοδοτεί τη νοτιότερη θέση του ήλιου και κατ'επέκταση τη μικρότερη διάρκεια ημέρας και μεγαλύτερη διάρκεια νύχτας του έτους στο βόρειο ημισφαίριο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα). Αυτό σημαίνει ότι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί θα έχουμε ψύχρα. Το δεύτερο, είναι ο έντονα δραστήριος Ατλαντικός που δημιουργεί διαδοχικές και έντονες ατμοσφαιρικές διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν τη βορειοδυτική Ευρώπη με κύριο χαρακτηριστικό τους σαρωτικούς ανέμους. Η διάταξη αυτή δίνει πιο ευσταθείς και ήπιες καιρικές συνθήκες στην υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Μέχρι τα Χριστούγεννα λοιπόν φαίνεται να συνεχίζεται το σκηνικό που έχουμε τις τελευταίες μέρες, ήπιες σχετικά συνθήκες, άνεμοι ασθενείς από το βόρειο τομέα κυρίως, με κάποια πρόσκαιρα φρεσκαρίσματα, ψύχρα κυρίως αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί, ηλιοφάνεια να εναλλάσσεται με πιο μουντό καιρό και κάποιες λίγες ασθενείς τοπικές βροχές οι οποίες λόγω της εποχής στα βουνά θα μεταφράζονται σε χιόνια. Για τα Χριστούγεννα φαντάζει πιο πιθανό το σενάριο του μουντού καιρού με λίγες βροχές.

Όσο για την Πρωτοχρονιά, δεδομένου του πώς έχει κινηθεί ο καιρός το τελευταίο δίμηνο και των περιοδικοτήτων, θεωρώ πιο πιθανό η διάταξη που περιέγραψα στην αρχή να αλλάξει μέχρι τότε, έστω μερικώς, οπότε η αλλαγή του χρόνου να γίνει με κακοκαιρία και πιο άγριο καιρό, χωρίς να σημαίνει αυτό απαραιτήτως τσουχτερό κρύο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αφού μπορεί να ξεκινήσει με νοτιάδες. Η εκτίμηση αυτή όμως εμπεριέχει σαφώς περισσότερο ρίσκο από των Χριστουγέννων, οπότε απλά την καταγράφω για να δω και εγώ τι ψάρια θα πιάσω!


Κλείνω με το καραβάκι που στολίζω κάθε χρόνο στο δωμάτιό μου. Βέβαια στην αισθητική και τη διακόσμηση δεν φτάνω ούτε κατά διάνοια κάποιες από τις κοπέλες που παρακολουθώ τα blog τους, είπα όμως να δώσω μία Χριστουγεννιάτικη νότα!

Καλή εβδομάδα και καλές γιορτές σε όλους!

8 σχόλια:

  1. καλημερα! καλη εβδομαδα!
    το καραβι σου ειναι πανεμορφο!

    καλες γιορτες φιλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ!

      Καλή εβδομάδα και καλές γιορτές να έχουμε! :)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος17/12/13 00:18

    Ωωωω τι όμορφη ανάρτησηηηη! Νομιζω οτι δεν πρεπει να μας "ριχνει" η κακοκαιρια των ημερων, τα χριστούγεννα ο ηλιος βρισκεται στην καρδια μας :) Μακαρι να χιονιζε και λιγο, αλλα μπααα :p
    Να 'χεις ενα υπέροχο βραδυ και πολυ πολυ χαρουμενες γιορτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και καλώς ήρθες στο blog μου!

      Καλές γιορτές να έχουμε!

      Διαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν σου έχω ξαναγράψει, πόσο "ψωνισμένη" είμαι με τη μετεωρολογία, έχω εδώ στο βουνό που ζω, ένα καλό βαρόμετρο που με ειδοποιεί μέρες πριν για βροχές, χιόνια κλπ... αυτό το ψώνιο το κληρονόμησα απ΄ τον πατέρα μου! ;-)
    Τώρα, θέλω να σου κάνω μια επίσημη πρόταση (γιατί έχω δει στα ειδικά sites που έχεις εδώ, πληροφορίες σχετικά με τον καιρό), μπορείς όμως να φτιάξεις σ' αυτό το blog, κάτι πιο ευκολονόητο για μας τους αδαής;
    Όμορφο το Ελληνικό σου έθιμο!

    ΠΑΦ! και ευχαριστώ για τις πληροφορίες! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα να δεις που βρήκαμε και άλλο κοινό!

      Όσο για τα υπόλοιπα, έχεις mail!

      ΠΑΦ!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα.
    Θα περάσω σήμερα να δω τι έχω χάσει λόγω του τρεξίματος των τελευταίων ημερών.
    Επίσης μόλις είδα ένα σχόλιο σου κι απορία σε μια παλιά μου ανάρτηση.
    Θα απαντήσω το βράδυ από το σπίτι!
    Φιλιά πολλά!
    Να έχεις μια υπέροχη μέρα! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ για το πέρασμα!

    Χθες δεν πρόλαβα ούτως η άλλως να πολυμπώ οπότε δεν πειράζει που άργησες!

    Καλή συνέχεια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogs..