Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Βραδινές φωτογραφίσεις

Λοιπόν, τα σχόλια που έλαβα στην προηγούμενη ανάρτηση, μου έδωσαν ιδέα για μία καινούργια ενότητα στο blog μου με όνομα τεχνογνωσία. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι αναρτήσεις με σκοπό να μεταδώσω γνώσεις πάνω σε τεχνικά θέματα που γνωρίζω. Θα μου πείτε, δεν είναι απαραίτητο επειδή κάποιος άφησε ένα σχόλιο να ενδιαφέρεται και μάθημα, όμως όπως και να έχει, θεωρώ ότι όλο και σε κάποιον που θα επισκεφθεί το blog μπορεί να φανούν χρήσιμες αυτές οι αναρτήσεις.

Ξεκινάω λοιπόν από τις βραδινές φωτογραφίες, όπως αυτή στην προηγούμενη ανάρτηση. Το να βγει μία τέτοια φωτογραφία απαιτεί δύο βασικά πράγματα, πρώτον τρίποδο ή κάποια άλλη σταθερή επιφάνεια για να στερεωθεί η φωτογραφική μηχανή (εκτός αν έχετε περάσει ειδική εκπαίδευση όπως οι στρατιωτικοί για να στέκεστε ακίνητοι και μπορείτε να κρατήσετε σταθερό το χέρι σας για αρκετά δευτερόλεπτα και βέβαια δεν σας δέρνει ατσουμπαλοσύνη όπως εμένα :p) και δεύτερον τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται χειροκίνητα, κάποιες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν και κάποια προκαθορισμένα σενάρια ρυθμίσεων, θα πρέπει να προσέξετε όμως να είναι οι κατάλληλες, καθώς μπορεί π.χ. να κάνουν για σούρουπο και όχι για εντελώς νύχτα. Εδώ θα περιοριστώ στη ρύθμιση της ταχύτητας κλείστρου και στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, αφενός επειδή δεν έχω τόσο εξειδικευμένες γνώσεις, αφετέρου για να μην κάνω πολύ πολύπλοκο το άρθρο.

Η ταχύτητα κλείστρου ορίζει πόση ώρα θα κάνει να κλείσει το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής, που κάνει τον χαρακτηριστικό κλικ ήχο όταν τραβάμε φωτογραφία. Η ταχύτητα αυτή μετριέται σε δευτερόλεπτα και ποικίλει πολύ, π.χ. στη δική μου φωτογραφική μηχανή μπορείς να επιλέξεις μεταξύ 2 χιλιοστών του δευτερολέπτου (1/500 δευτερόλεπτα) και 30 δευτερολέπτων. Αφού βάλετε τη φωτογραφική μηχανή στη χειροκίνητη λειτουργία (manual - Μ), θα υπάρχει κάποια επιλογή set ή κάπως έτσι για να ρυθμιστεί αυτή η ρύθμιση (μαζί με κάποιες άλλες). Η ρύθμιση αυτή θα είναι ένας αριθμός, είναι πιθανόν όμως όταν πρόκειται για κλάσματα να αναγράφεται μόνο ο παρονομαστής π.χ. 500 αντί 1/500 και για να ξεχωρίσουν οι τιμές από 1 δευτερόλεπτο και πάνω να υπάρχει το σύμβολο των δευτερολέπτων στα δεξιά της τιμής π.χ. 10" για 10 δευτερόλεπτα. Εν πάση περιπτώσει με λίγο ψάξιμο θα βρείτε πώς ακριβώς είναι στη μηχανή σας. Για νυχτερινές φωτογραφίες λοιπόν η ρύθμιση πρέπει να είναι από 10 δευτερόλεπτα και πάνω, εκτός αν φωτογραφίζεται απευθείας κάτι φωτεινό π.χ. το φεγγάρι, οπότε θέλει λιγότερο, κοντά στο δευτερόλεπτο. Η φωτογραφία της προηγούμενης ανάρτησης βγήκε με 30 δευτερόλεπτα.

Κλείνω ελπίζοντας να φάνηκαν έστω και λίγο χρήσιμα όλα αυτά και με μία από τις πρώτες νυχτερινές φωτογραφίες που έχω βγάλει, 8 και χρόνια πριν, Ιανουάριος 2005, ο αστερισμός του Ωρίωνα από το μπαλκόνι μου, διακρίνονται σύννεφα κάτω αριστερά ενώ τα αστέρια φαίνονται λίγο κουνημένα, όχι επειδή κουνήθηκε η μηχανή, αλλά επειδή αυτά μετακινήθηκαν στον ουρανό!


Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

10 σχόλια:

 1. με ενδιαφερει παρα πολυ η φωτογραφια.. βεβαια ειναι λιγο ακριβο χομπι!
  καλο απογευμα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι αν σου φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση, αν είναι θα τις καθιερώσω!

   Ε υπάρχουν και χειρότερα από άποψη κόστους. Οκ, η μηχανή που πήρα κόστισε αλλά κοντεύει 10ετία, το τρίποδο δεν κοστίζει πολύ..

   Καληνύχτα!

   Διαγραφή
 2. καλημέρα!
  ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες, κάποια στιγμή θα το ψάξω στις δυο ψηφιακές φωτογραφικές που έχω και ίσως καταφέρω και βγάλω καλή βραδυνή φωτογραφία....
  καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου φάνηκαν ενδιαφέρουσες!

   Καλή συνέχεια και σε εσένα!

   Διαγραφή
 3. πολύ πολύ όμορφη φωτογραφία!!!!!!!! τελεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε!

   Καλή συνέχεια!

   Διαγραφή
 4. Τι καλή και χρήσιμη ιδέα Γιώργο μου... μόνο όταν έχεις ψηφιακή μηχανή μήπως τα "πράγματα" είναι αλλιώς... δλδ πρέπει να διαβάσεις πχ το manual (που βαριέμαι) για να πετύχεις μια νυχτερινή λήψη; χαχαχα!
  ΑΦ! από κάπου αλλού!!! ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω αν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς, πάντως ναι έχουν και manual Οι ψηφιακές μηχανές. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα μου!

   ΑΦ!

   Διαγραφή
 5. Σου βγάζω το καπέλο φίλε μου!
  Το αγαπάς φαίνεται, και η φωτογραφία στο τέλος αποδεικνύει πως έχεις και ταλέντο!
  Άλλωστε δεν λένε, μια εικόνα, χίλιες λέξεις;!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

   Καλή συνέχεια!

   Διαγραφή

Blogs..