Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Φεγγαράκι μου λαμπρό!

Στα τέλη του Αυγούστου συνέβησαν δύο πράγματα που είχαν σχέση με τη σελήνη, έψαχνα κάτι να βάλω στο blog και σκέφτηκα ότι αξίζει να τα μνημονεύσω και επ'ευκαιρία να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στο φυσικό μας δορυφόρο!

- Το πρώτο είναι ο θάνατος του πρώτου ανθρώπου που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, του Neil Armstrong, στις 25/8, σε ηλικία 82 ετών. Ήταν ξημερώματα της 21/7/1969 όταν, ως κυβερνήτης του Apollo 11, είπε το αλησμόνητο: <<Ένα μικρό βήμα ανθρώπου, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα>>.

- Το δεύτερο είναι η <<μπλε>> πανσέληνος της 31/8. Φυσικά δεν ήταν κυριολεκτικά μπλε, η αναφορά σχετίζεται με την αγγλική έκφραση <<once in a  blue moon>> που σημαίνει σπάνια, αφού είχαμε τη σχετικά σπάνια (κάθε 2,5 με 3 χρόνια) συγκυρία να είναι η δεύτερη Πανσέληνος στον ίδιο ημορολογιακό μήνα. Στο παλιό μου blog είχα ξαναγράψει για αυτό, βλέπε εδώ, στις 31/12/2009 που είχε ξανασυμβεί, τότε είχαμε βέβαια και μερική έκλειψη σελήνης. Από που βγαίνει το blue moon όμως τελικά; Οι απόψεις διίστανται, η επικρατούσα θεωρία όμως είναι ότι, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα τον Αύγουστο του 1883, λόγω της τέφρας που εκτινάχτηκε στην ατμόσφαιρα, η σελήνη εμφανίστηκε μπλε, κάτι που δεν ήταν συχνό και γενικότερα γίνεται σε μικρότερη έκταση και σπάνια όταν υπάρχει στάχτη στην ατμόσφαιρα, οπότε από εκεί ταυτίστηκε το blue moon με το σπάνιο και σταδιακά καθιερώθηκε να περιγράφει και την σπάνια δεύτερη πανσέληνο στον ίδιο ημερολογιακό μήνα. Η επόμενη μπλε πανσέληνος θα είναι στις 31/7/2015, ενώ το 2018 θα συμβεί το ακόμα πιο σπάνιο, να έχουμε δύο μπλε πανσέληνους,

Το φεγγάρι ή άλλιώς η σελήνη, είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της γης. Είναι το δεύτερο φωτεινότερο ουράνιο σώμα μετά τον ήλιο. Δεν εχει όμως πάντα το ίδιο σχήμα, αφού λόγω της περιστροφής του γύρω από τη γη έχουμε το φαινόμενο των φάσεων της σελήνης, δηλαδή το φεγγάρι <<γεμίζει>> καθημερινά μέχρι να φτάσουμε στην πανσέληνο και μετά αρχίζει να <<αδείαζει>> μέχρι να γίνει εντελώς αόρατο (νέα σελήνη), οπότε ξαναρχίζει να <<γεμίζει>> από την αρχή. Επειδή όμως στον ίδιο χρόνο περιστρέφεται και γύρω από τον εαυτό του, στρέφει πάντα την μία πλευρά του προς τη γη, η άλλη είναι η γνωστή σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, που έχει τροφοδοτήσει πολλές δοξασίες. Γενικότερα βέβαια το θέαμα του φεγγαριού εξ'απ'ανεκαθεν εντυπωσίαζει τους ανθρώπους και ερεθίζει την φαντασία και τα συναισθήματά τους. Πόσα και πόσα δεν έχουν γραφτεί για το ολόγιωμο φεγγάρι; Πόσο τραγούδια δεν έχουν γραφτεί; Μεταξύ αυτών το πασίγνωστο παιδικό που έβαλα για τίτλο και ένα από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια που έχω ακούσει, με το οποίο κλείνω..

2 σχόλια:

  1. Λίγο καθυστερημένα ήρθα ν΄ ακούσω αυτό το "πονεμένο" τραγουδάκι...κι ελπίζω να μη σε-μας κόψει κανένα μαχαίρι...

    ΑΦιλιά και καλό Φθινόπωρο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθυστερημένο αλλά και το μοναδικό σχόλιο μέχρι στιγμής!

      ΑΦ και ανταποδίδω τις ευχές!

      Διαγραφή

Blogs..